Veel animo voor onderzoeksjournalistiek

Wat moet er in jouw omgeving eens goed onderzocht worden? Die vraag stelt Omrop Fryslân in samenwerking met onderzoeksplatform Follow the Money. De oproep staat nog geen dag online en nu al zijn er 61 inzendingen bij Follow The Money binnengekomen.
© Follow the Money
Ook de regionale omroepen van Groningen, Drenthe en Overijssel doen mee aan de samenwerking. De bedoeling is dat er ook in die provincies onderzoek wordt gedaan, zodat er antwoorden boven tafel komen, die anders misschien is de doofpot zouden worden gestopt.
Arne van der Wal is onderzoeker bij Follow The Money. Hij wil graag met de regionale omroepen samenwerken, omdat zij weten wat er op regionaal gebied allemaal speelt. "Wij hebben onze financiële expertise en de omroepen de regionale netwerken. Als we dat soort dingen combineren, kunnen we hele goede onderzoeksjournalistiek tot stand brengen", legt Van der Wal uit.

Al 61 onderzoeksvoorstellen

Dinsdag kwamen er al 61 onderzoeksvoorstellen binnen en daar zitten, volgens Van der Wal, hele goede onderwerpen bij. Onder andere de REC in Harlingen is als onderzoeksvoorstel ingezonden. Waarom er niet naar een spoorlijn over de Afsluitdijk gestreefd wordt en waarom alle windmolens in het noorden worden geplaatst, zijn voorbeelden van andere voorstellen. "Wij houden ervan om te kijken welke financiële belangen er meespelen. Mensen kunnen onderwerpen aanbieden, maar ook hulp, zodat we het samen tot de bodem uit kunnen zoeken."
Heb je zelf ook een goed onderzoeksidee?
Op deze website kun je je ideeën kwijt: https://www.omropfryslan.nl/pitchnoordoost.
Arne van der Wal van Follow the Money over de samenwerking met de regionale omroepen
Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe en RTV Oost ha begjin dit jier in oerienkomst sletten dêr't se struktureel gearwurkje sille op it mêd fan ûndersykssjoernalistyk. Troch dat mei elkoar te dwaan, kinst mear boppe wetter krije, dat is it idee derachter.