Mantelzorgweek dag 2: Jonge mantelzorgers

Een deel van alle schoolkinderen groeit op met een ziek of beperkt gezinslid en is daardoor meestal ook mantelzorger, blijkt uit onderzoek van de GGD. Het is een grote en slecht te bereiken groep. De actieweek voor de mantelzorg van Omrop Fryslân moet daar verandering in brengen. In de eerste week van april komen op televisie, radio en internet verhalen van alle mantelzorgers aan de beurt. Een van die verhalen is van de 19-jarige Corné Struikmans. Zijn vader heeft een progressieve spierziekte. Daardoor kan hij steeds minder zelf doen.
PETEAR FH Mantelsoarchwike dei 2: Jonge mantelsoargers
Mantelzorg wordt niet alleen door volwassenen gedaan. Er zijn ook veel jonge mensen die zorgen voor familieleden als ouders, broers of zussen. De groep jonge mantelzorgers is ongeveer 8 procent van het totaal aan zorgenden in familie- en kennissenkring. Dat betekent dat een kwart van de schoolkinderen opgroeit in een gezin met een ziek of beperkt gezinslid.
Een van hen is Corné Struikmans. Hij is 19 jaar en woont met zijn vader en moeder in Dokkum. De vader van Corné heeft de spierziekte Myotone Dystrofie. De prognose is dat hij uiteindelijk in een rolstoel terecht kan komen.
© Simone Scheffer
Vanaf zijn vijftiende helpt Corné in de huishouding. Dat is langzamerhand steeds meer geworden. Hij doet boodschappen, de was en helpt zijn vader met het toedienen van lucht of bijvoorbeeld het aandoen van de spalken bij de schoenen.
Op dit moment neemt hij een volwaardige rol in het huishouden in. Als moeder het druk heeft, dan helpt hij vader Gerard ook met aankleden, maar dat is in principe de taak van moeder Hermien.
Voor Corné is het echter geen probleem. Hij vindt dat hij genoeg tijd heeft voor andere zaken. Zo is hij graag aan het gamen en 's avonds gaat hij met vrienden op pad.
Hoe het komt als hij straks het huis uit gaat, daar denkt hij nog niet echt over na. Voor moeder Hermien is het duidelijk, dat de situatie dan wel zal veranderen. Ze is erg trots op Corné. De ouders noemen hem hun wonder. Maar Corné vindt het allemaal gewoon. Het hoort bij ons leven.
Het is niet de bedoeling dat een zoon voor een vader zorgt, dat was eerst wel lastig te accepteren.
Gerard Struikmans, vader van Corné
17.30 Mantelsoarchwike dei 2: Jonge mantelsoargers
Naast de mantelzorg gaat Corné naar school. Hij doet een mbo-studie in de ICT. Een druk bestaan zou je zeggen, maar Corné vindt dat allemaal wel meevallen. Het is nu eenmaal zo.
'We moeten er mee leven', is zijn motto. Hij vindt het wel mooi dat er aandacht is voor jonge mantelzorgers. Zo was hij vorige week op een fundag. Het was prettig om daar ook met anderen over te praten. De ouders van Corné vonden het eerst wel lastig om hun enige zoon te belasten.
© Simone Scheffer
De ziekte van vader Gerard is erfelijk. Corné weet sinds zijn 17e dat hij de spierziekte ook heeft. "Ik wilde er rekening mee kunnen houden voor mijn toekomst. Ik wil niet een beroep uitoefenen waar ik later misschien mee moet ophouden, omdat ik die ziekte ook heb en het te zwaar voor mij wordt", vertelt hij.
Dat hij de ziekte heeft, vindt hij jammer. Maar ook dat maakt hem niet verdrietig of boos. "Ik had het liever niet gehad, maar je moet je leven leiden zoals het gaat. Ik kan wel bij de pakken neer gaan zitten en het vervelend vinden, maar ik leef nu gewoon mijn leven."
Nu heeft hij nog geen last. Als het zover komt, kijkt hij wel weer verder. Dat zijn vader achteruitgaat vindt hij soms wel zwaar. Maar ook dat draagt hij met moed.

Ben jij mantelzorger? Kijk hier voor een overzicht van alle steun voor mantelzorgers in Fryslân

Een op de drie Friezen geeft wel eens mantelzorg aan een in zijn of haar omgeving en die zorg wordt steeds zwaarder. Toch durven veel mensen en mantelzorgers niet om hulp te vragen. Daarom komt Omrop Fryslân met de 'Week van de Mantelzorg: vraag om hulp'. Vanaf 1 april komen verhalen van alle soorten aan de beurt en wat er in Fryslân aan steun is voor de mantelzorgers. Kijk hier voor meer informatie over de actieweek en een kaart met een overzicht van alle Friese initiatieven voor mantelzorg.
In juni is voor de eerste keer de landelijke week voor de jonge mantelzorger. Dan organiseren alle Friese gemeenten samen aktiviteiten voor jonge mantelzorgers.