Christelijke vrouwenbeweging viert 100-jarig jubileum in De Lawei

In de Lawei in Drachten is dinsdag het 100-jarig bestaan van de christelijke vrouwenbeweging in Nederland gevierd. Bovendien is het dit jaar precies 20 jaar geleden dat de Nederlandse Christen Vrouwenbond (NCVB) en de Christelijke Plattelandsvrouwenbond (CPB) samen verder gingen onder de naam Passage en ook dat werd gevierd.
Plattelânsfroulju
Op het podium van een afgeladen De Lawei is er gesproken over literatuur en er was muziek. Passage organiseert avonden en excursies voor de vrouwen. Als ze eenmaal lid zijn, blijven ze dat meestal ook, zeggen ze.
Of de organisatie over 100 jaar nog bestaat, is maar de vraag, geven de dames zelf ook toe. Dat zou dan vooral te maken hebben met hoe de maatschappij aan het veranderen is ten opzichte van het christen zijn.
De vrouwenvereniging wil de leden stimuleren om actief te zijn in de maatschappij. Volgens de organisatie is het belang van de vrouwenverenigingen nog altijd groot. Toch zijn er wel wat zorgen over de gemiddelde leeftijd van de leden. De jongsten zijn rond de 50 jaar en de oudsten om en nabij de 80 jaar.
Verslaggever Bauke Deelstra was bij de jubileumviering van Passage in Drachten
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Momenteel zijn er meer dan 200 afdelingen van de christelijke maatschappelijke vrouwenbeweging, met in totaal ruim 10.000 leden. Ook op andere plaatsen in Nederland zijn er regionale jubileumvieringen.