Waar moet je als mantelzorger zijn voor hulp?

Waar moet je als mantelzorger zijn voor hulp? Door versnippering van steun voor mantelzorg in alle gemeenten is dat een vraag waar veel mensen mee zitten en dat is ook waarom Omrop Fryslân deze week een actieweek heeft voor mantelzorg.
© Omrop Fryslân
Sietske van der Weg over haar werk als coördinator bij KEaRN
Sietske van der Weg is coördinator voor het steunpunt voor de mantelzorg by KEaRN de welzijnsorganisatie in de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel en heeft elke dag mantelzorgers aan de telefoon.
Met haar werk ziet Van der Weg dat mantelzorgers tegen verschillende dingen aan lopen. Het grootste probleem is vraagverlegenheid. "Er zijn heel veel mantelzorgers die het zwaar hebben, maar wij hebben daar te weinig zicht op. Mantelzorgers gaan vaak te ver. Ze hebben schaamte voor wat er gebeurt en praten er liever niet over. Maar daarom vragen ze ook niet om hulp."
Op het moment dat het dan niet goed gaat met die persoon, dan sluit je naar binnen toe.
Sietske van der Weg
Van der Weg bekijkt dit ook uit persoonlijke ervaring, want ze is zelf mantelzorger van iemand met psychische problemen. "Op het moment dat het dan niet goed gaat met die persoon dan sluit je naar binnen toe. Dan ga je je vuile was niet buiten hangen en zoek je niet om hulp."
Maar dit kan anders, vindt ze. "Een oplossing is er niet denk ik, maar er kan wel een cultuuromslag komen." Volgens Van der Weg moet er meer oog komen voor de mantelzorgers en moeten die meer begrepen worden. "Dat kan alleen als instellingen meer samenwerken. Er komt bijvoorbeeld thuiszorg voor iemand, maar hoe het met de partner van die persoon gaat, wordt te weinig naar gekeken. Als alle zorginstellingen die bij iemand over de vloer komt even aan de mantelzorger vraagt: hoe gaat het met u? Dat zou al heel veel veranderen."
Sietske denkt ook dat er dan veel meer mantelzorgers zich zullen melden bij het steunpunt. "Op dit moment hebben wij maar zicht op een topje van de ijsberg. Als mantelzorgers die het zwaar hebben op zo'n manier gesignaleerd worden, dan kunnen wij daar op inspelen."

Ben jij mantelzorger? Kijk hier voor een overzicht van alle steun voor mantelzorgers in Fryslân

Een op de drie Friezen geeft wel eens mantelzorg aan een in zijn of haar omgeving en die zorg wordt steeds zwaarder. Toch durven veel mensen en mantelzorgers niet om hulp te vragen. Daarom komt Omrop Fryslân met de 'Week van de Mantelzorg: vraag om hulp'. Vanaf 1 april komen verhalen van alle soorten aan de beurt en wat er in Fryslân aan steun is voor de mantelzorgers. Kijk hier voor meer informatie over de actieweek en een kaart met een overzicht van alle Friese initiatieven voor mantelzorg.