Postma na eerste dag tevreden met tiende plaats; Bouwmeester zesde

Na één dag zeilen staat Finn-zeiler Pieter-Jan Postma op een tiende plaats in de Prinses Sofia Cup. Postma kwam op het water bij Palma de Mallorca in de eerste race als vijfde over de finishlijn en in de tweede race zeilde hij naar een achtste plek.
© Pedro Martinez/Sailing Energy
Postma kijkt tevreden terug op de eerste dag, maar ziet ook duidelijke verbeterpunten: "Het was een dag met plussen en minnen. Het is natuurlijk supergaaf om hier te racen met de wereldtop. Geweldig om weer mee te maken. Maar ik heb zelf wel een paar strategische foutjes gemaakt en de snelheid liep nog niet helemaal. Het is nog even duwen en trekken, maar gelukkig waren er ook veel goede dingen. Morgen hopelijk net iets betere starts en een iets betere downwind-strategie. We groeien wel in het evenement!"
De Prinses Sofia Cup is voor Postma de eerste selectiewedstrijd voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Hij heeft in de Finn-klasse concurrentie van Nicholas Heiner. Er kan maar één Nederlander meedoen aan de Olympische Spelen. Heier staat na de eerste dag op een 12e plaats.

Marit Bouwmeester

Ook Olympisch kampioen Marit Bouwmeester kwam in actie bij de Sofia Cup. Met een twaalfde en eerste plaats staat ze nu zesde in het klassement van de Laser-klasse. Kwalificatie voor de Olympische Spelen is voor Bouwmeester niet aan de orde, ze heeft zich vorig jaar al geplaatst.
© Omrop Fryslân
"Er stond niet veel wind, die aflandig was. De eerste race was heel zwaar, met veel draaiingen en drukteverschillen. Maar ik heb een goede wedstrijd gezeild en goede beslissingen genomen. Alleen het resultaat was iets minder goed dan het niveau van zeilen, maar dat doet niets af aan de manier waarop er gezeild is", vertelt ze.
"Voor de tweede race draaide de wind 180 graden en hadden we zeewind. Toen zeilde ik vanaf het begin aan de leiding. Dat is fijn! Veel dingen die we deze winter geoefend hebben, kwamen naar voren, dus dat is een bevestiging dat we met de goede dingen bezig zijn."
De wedstrijden om de Prinses Sofia Cup bij Palma de Mallorca zijn nog tot en met zaterdag.