Minister in overleg met fietsers en wandelaars om Afsluitdijk zo nu en dan te openen

Minister Cora van Nieuwenhuis zal half april in gesprek met fiets- en wandelbonden over mogelijkheden om de Afsluitdijk op sommige momenten toch te openen voor fietsers en wandelaars. Dat heeft ze maandagochtend gezegd bij de opening van de werkzaamheden aan de Afsluitdijk.
Minister yn oerlis mei fytsers en kuierders om Ofslútdyk sa no en dan dochs te iepenjen
Maandag zijn de werkzaamheden aan de vernieuwde Afsluitdijk officieel begonnen. De minister gaf het startschot. De Afsluitdijk gaat drie jaar dicht voor fietsers en wandelaars. Dat heeft zelf tot Kamervragen van het CDA geleid.
De minister belooft nu met fietsers en wandelaars te praten om te zien of het bijvoorbeeld in de vakanties - wanneer het werk stilligt - toch de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars te openen.
De minister noemde de start van de aanleg van de nieuwe Afsluitdijk 'een historische dag'. De dijk wordt de komende drie jaar versterkt met 75.000 Levvel-betonblokken van elk 6.500 kilo. Die betonblokken worden gemaakt in een speciale tijdelijke betonfabriek in Harlingen en vervolgens met een schip naar de Afsluitdijk gevaren.
De aannemerscombinatie Bam, Van Oord en Rebel gaan de klus uitvoeren voor 549 miljoen euro. Dat is een stuk goedkoper dan de 630 miljoen die het Rijk voor het werk had begroot.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Minister Van Nieuwenhuizen
© Omrop Fryslân, Onno Falkena

Sluis

De provincie Fryslân zou het mooi vinden als het Rijk het geld dat 'over' is, gebruikt voor andere verbeteringen aan de Afsluitdijk zoals het verbreden van de sluis van Kornwerderzand. Minister Van Nieuwenhuizen is nog niet zover. "Met zo'n groot project moet je altijd maar afwachten of er wel echt geld over blijft. Bovendien kun je geld dat over is voor het ene project niet zomaar doorsluizen naar een ander doel. Maar ik ga zeker met Fryslân in gesprek over de sluis."
Hoort het ook niet bij de status van 'icoon van Nederland' dat de bruggen in de Afsluitdijk minder storingen vertonen als de laatste tijd? Zaterdag was het weer mis bij Den Oever? "Dat is een heel ander probleem, Rijkswaterstaat is er druk mee bezig."
Joost van de Beek van Rijkswaterstaat
© Omrop Fryslân, Onno Falkena