Tuinstra 14e op laatste dag WK ijsspeedway in Thialf, Reitsma neemt afscheid

Jimmy Tuinstra uit Tzummarum is in Thialf op de tiende en laatste dag van het wereldkampioenschap ijsspeedway veertiende geworden. Simon Reitsma werd bij zijn afscheid zestiende en laatste. De titel ging naar Daniil Ivanov uit Rusland.
Jimmy Tuinstra © www.orange-pictures.nl
Jimmy Tuinstra
De 18-jarige Tuinstra werd twee weken geleden nog de jongste debutant ooit op het WK. Zaterdag had hij met een elfde plaats zijn beste dag en zondag pakte hij dus nog eens drie punten. "Ik mag absoluut niet klagen", zei Tuinstra na afloop. "Ik heb heel wat stappen gezet. En ik ben nog maar 18 jaar, dus wat dat betreft is het prima gegaan."
In de laatste twee races van zondag crashte Tuinstra tweemaal. Dat kwam door twee slechte starts. "Ik was heel erg aan het aankloten", vertelt hij. "Daarna maakte ik nog een hele inhaalslag en dan moet het in de laatste bocht gebeuren. Ik had te veel het gas open, maar dan schiet je weg."
M'n zoon zit al vanaf z'n geboorte op de motor.
Simon Reitsma
Voor Simon Reitsma (48 jier) uit St.-Annaparochie was het zondag z'n laatste keer op een WK. Hij neemt afscheid van de sport. "Op het moment van het afscheid had ik het wel even moeilijk", vertelt hij. "Maar mijn tijd is voorbij. Ik wil nu m'n zoon opleiden." Zijn zoon is nog maar twaalf jaar, maar al jaren aan de slag. "Hij zit al vanaf z'n geboorte op de motor", lacht Reitsma.
Simon Reitsma
Simon Reitsma © www.orange-pictures.nl
In Thialf werd Reitsma zaterdag en zondag beide keren zestiende. Laatste dus. "Ik neem geen risico's meer. Dat heeft geen zin. De Roelof Thijs Bokaal was voor mij eigenlijk de belangrijkste wedstrijd. Daar heb ik goed gepresteerd." Reitsma werd vrijdag zevende bij de Roelof Thijs Bokaal.

Ivanov kampioen

De wereldtitel was voor de Rus Ivanov. Hij nam zaterdag al de leiding in het klassement over van zijn landgenoot Dinar Valeev en die koppositie stond hij zondag niet meer af.