Van Amersfoort schiet Heerenveen naar zwaarbevochten winst

Sportclub Heerenveen heeft zaterdag avond gewonnen van Excelsior, al duurde het in het eigen Abe Lenstrastadion tot de laatste minuut voordat de Friezen wisten te scoren.
© ANP
Met nog zeven wedstrijden te gaan is SC Heerenveen bezig met een eindsprint. Sinds de winterstop zette Heerenveen een goede reeks neer, tot twee weken geleden werd verloren van De Graafschap.
Om mee te doen om de play-offs voor Europees voetbal moest Heerenveen een goed resultaat neerzetten tegen Excelsior,

Aanvallend begin

Heerenveen ging meteen in de aanval en dat leverde al snel kansen op. In de vierde minuut haalde Ben Rienstra in de zestien meter uit, maar zijn schot werd gepareerd.
In de vijf minuten daarna waren er twee kopkansen voor spits Sam Lammers, maar hij wist de voorzetten van Jizz Hornkamp en Dennis Johnsen niet te verzilveren.
Weer een kwartier later dribbelde Lammers richting Excelsior-keeper Alessandro Damen, die Lammers pas op het laatste moment de bal voor de voeten weg kon grijpen.

Kansjes over en weer

Halverwege de eerste helft kwam Excelsior beter in de wedstrijd. De bezoekers kregen ook wel kansjes, maar het werd niet erg gevaarlijk voor keeper Warner Hahn.
Heerenveen kreeg net voor rust nog een goede kans met een vrije trap van Stijn Schaars. De bal kwam op het hoofd van aanvoerder Daniel Høegh, maar hij raakte de lat. De ruststand was dus 0-0.
Net na rust was het opnieuw Høegh die gevaarlijk was. Hij haalde uit na een corner, maar het schot werd gekeerd door doelman Damen. Niet veel later moest ook Hahn redding brengen, hij kon een afstandsschot van Thomas Oude Kotte maar net pakken.
Excelsior werd sterker en sterker. In de 64e minuut ontsnapte Heerenveen aan een penalty. Lucas Woudenberg kreeg in het eigen strafschopgebied de bal tegen zijn elleboog, maar de VAR vond het niet genoeg voor een penalty. Drie minuten later probeerde Mikael Anderson het, zijn schot werd een prooi voor Hahn.
Pas in de 90e minuut wist Heerenveen de openingstreffer te maken. Pelle van Amersfoort kreeg de bal van Lucas Woudenberg en plaatste de bal, via de paal, in het doel.
Verslaggever Arjen de Boer kon het bijna niet geloven.
Arjen de Boer doet verslag van de 1-0
Na het doelpunt was de wedstrijd zo goed als klaar. Excelsior probeerde het nog een keer, maar dat liep op niets uit,
De volgende wedstrijd voor Heerenveen is donderdagavond, tegen de andere Rotterdamse ploeg: Heerenveen neemt het in de Kuip op tegen Feyenoord.
SC Heerenveen - Excelsior 1-0 (0-0). 90. Pelle van Amersfoort 1-0.
Opstelling SC Heerenveen: Hahn, Hornkamp, Høegh, Pierie, Woudenberg, Rienstra, Schaars (78/ Van Amersfoort), Vlap (87/ Kobayashi), Van Bergen (61/ Mihajlovic), Lammers, Johnsen.