Nieuw boek over tweehonderd jaar proefkoloniën
Het boek 200 jaar Maatschappij van Weldadigheid, Droom en Weldaad moet het verhaal van de proefkoloniën bij Frederiksoord nog eens duidelijk uit de doeken doen. De koloniën waren een experiment. Arme mensen kregen er een boerderijtje en wat vee.
Nij boek oer 200 jier proefkoloanjes by Frederiksoard
Het boek dat geschreven is door de voormalige directeur Jan Mensink werd vrijdag gepresenteerd. Hij beschrijft het ontstaan van de proefkoloniën op initiatief van Johannes van den Bosch tot aan het bezoek van Koning Willem-Alexander in verband met het 200-jarig bestaan, vorig jaar. Ook de nominatie voor de UNESCO Werelderfgoedlijst wordt genoemd. De vermelding op de lijst wordt volgend jaar verwacht.
Jan Mensink was 25 jaar directeur van de Maatschappij van Weldadigheid. Er was al een boek over de beginjaren. Droom en weldaad richt zich meer op de periode na 1859. Toen greep de overheid in, want het faillissement dreigde voor de Maatschappij, en de koers werd gewijzigd.
Ynterview mei skriuwer Jan Mensink
In de koloniën ligt de basis van de verzorgingsstaat zoals wij die nu kennen. Met leerplicht, ziekenfonds en ouderenzorg. Een op de zestien Nederlanders stamt af van een kolonist uit de Maatschappij, onder wie Daphne Bunskoek, Philip Freriks en Jeltje van Nieuwenhoven.
Nog steeds wil de Maatschappij innovatief zijn, net zoals tweehonderd jaar met duurzame nieuwe koloniewoningen. Er zijn tal van initiatieven, zoals een combinatie van zorg en tuinbouw in de voormalige tuinbouwschool in Frederiksoord en een woongroep voor mensen met autisme bij Wilhelminaoord.
Ynterview mei Minne Wiersma, direkteur Maatschappij van Weldadigheid