Fries landbouwmuseum helpt met realisatie landbouwmuseum Indonesië

Het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden gaat in Indonesië meehelpen bij de realisatie van het Nationaal Landbouwmuseum. Directeur Henk Dijkstra adviseert het Ministerie van Landbouw in Jakarta bij de inrichting, het conserveren, de promotie en het management van het nog te bouwen landbouwmuseum.
© OF, René Koster
De komende twee jaar gaat Dijkstra ongeveer twee dagen per week vanuit Leeuwarden, maar ook een paar keer op locatie helpen. In januari is Dijkstra al een keer langs geweest op locatie in Indonesië. Het nieuwe landbouwmuseum wordt gevestigd in Bogor, het voormalige Buitenzorg. Het ligt op ongeveer honderd kilometer van Jakarta.
Het contact tussen het Friese museum en Indonesië ontstond in oktober 2018, toen de Secretaris Generaal van het Ministerie van Landbouw het landbouwmuseum in Leeuwarden bezocht. Het Indonesische ministerie was onder de indruk van het Friese landbouwmuseum. Ze kwamen met plannen ook zo'n museum in hun land op te zetten.
Henk Dijkstra Fries Landbouwmuseum
Directeur Henk Dijkstra van het Fries Landbouwmuseum vertelt: "Een minister had een attachee in Brussel de opdracht gegeven voorbeelden van andere musea te zoeken. Zo kwamen ze bij ons uit. Na het bezoek fan de Secretaris Generaal in oktober aan ons museum kwamen ze al snel met de vraag of wij wilden helpen."
Indonesië was altijd al een grote speler in de verbouw van rijst. De laatste tijd wordt er ook veel palmolie geproduceerd., vervolgt Dijkstra. Een van zijn adviezen is dat er voorwerpen moeten komen in het museum: "Hoe vind je die en wat laat je zien. "Voor Dijkstra is de samenwerking speciaal. Ongeveer dertig jaar geleden is hij zelf in de tropen begonnen met werken. "Ik nader nu het einde van mijn carrière, en nu zit ik weer in tropen. Mooi dat ik de ervaring die ik heb opgebouwd, daar kan gebruiken. "
Dijkstra doet het meeste werk vanuit Fryslân. "We zijn nu bezig een vervanger te zoeken die een deel van mijn taken over kan nemen. Er staat een vacature op onze website. Dan is het de bedoeling dat ik in april weer naar Indonesië reis. En daarna moeten we het traject uitzetten hoe we verder willen."