Omrop TIP: Soarte fan itselde, uitwisseling tussen Friese en Oekraïense popzangers

Twee artiesten met een totaal andere achtergrond gaan met elkaar een zoektocht naar inspiratie en een objectief wereldbeeld aan. YVI (de Friese Diederick Brandsma) en Sasha Boole (de Oekraïense Oleksandr Bulich) reizen daarvoor samen met een busje van Oekraïne naar Fryslân.
De artysten fan 'Soarte fan itselde' tegearre yn Ljouwert © Omrop Fryslân
Het is het verhaal van twee markante personen op twee uiteinden van een continent, die, zonder elkaar ooit gezien te hebben, langzaamaan ontdekken dat ze niet zo verschillend zijn als dat ze aanvankelijk dachten. Tegelijkertijd vertelt de documentaire de verhalen van de nalatenschap van het communisme in de muziek; een oorlog als oorzaak van het afzeggen van een optreden en het proosten op de dood van een rebel.
De film is gemaakt als onderdeel van het ambitieuze 'Transmission' project van het Friese productiehuis De Popfabriek. Uitgangspunt is het muzikaal, cultureel én geografisch verbinden van twee zeer uiteenlopende landen; Nederland en het verre Oekraïne.
De Fryslân DOK documentaire Soarte fan itselde (Soort van hetzelfde)' is op zondag 31 maart vanaf 17.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien.