Videoscheidstrechter, vloek of zegen? "Het gaat niet om de lol, het gaat om miljoenen

Er gaat dit seizoen geen weekend voorbij, zonder dat er kritiek is op de VAR. Dit seizoen heeft de videoscheidsrechter zijn entree gemaakt in eredivisie en dat zorgt elke keer weer voor veel heibel. Oud-scheidsrechters Jan Dolstra en Herman van Dijk en assistent-scheidsrechter Erwin Zeinstra praten erover in Fryslân Hjoed.
ASSISTINT-SKIEDSRJOCHTERS YN FRYSLAN HJOED
De Video Assistant Referee moet zorgen voor duidelijkheid, maar is de VAR nu een vloek of een zegen? De discussie blijft en dat terwijl zowat alle aanvoerders in de eredivisie voorstander van de VAR zijn.

Te veel zoeken

Volgens Erwin Zeinstra is het voetbal door de invoering van de VAR eerlijker geworden. "Het doel van de VAR was de fouten er uit te halen. Die hebben wij bijna niet meer. Allen moet het nog wel verfijnd worden. Misschien willen we wel iets te veel zoeken", zegt hij. Zeinstra is blij dat het er is. "Voor ons is het namelijk heel goed, want wij nemen zo nu en dan beslissingen en dan hoop je maar dat je het juist hebt. Je weet hoeveel impact het kan hebben als zo'n beslissing onjuist is. Dan ben je blij dat je nu die VAR hebt en dat die je eventueel nog kan corrigeren."
© Omrop Fryslân
Of het er ook leuker op geworden is, is de vraag, maar dat is volgens Jan Dolstra niet belangrijk. "Het moet eerlijker zijn en of het nou leuk is of niet. Op het moment dat de VAR een beslissing tegen je neemt, is het niet leuk." Volgens Dolstra is gebleken dat 96 procent van alle VAR-momenten in Nederland terecht was. "Veel oneerlijkheden worden weggehaald. En die 4 procent die overblijft is waar mensen veel discussie over hebben en ontevreden over zijn. Maar het is gewoon een stuk eerlijker geworden. Het gaat niet om de lol, het gaat om miljoenen."

Eigen wedstrijd fluiten

Herman van Dijk is het niet helemaal eens met de stelling dat scheidsrechters hun beslissing uitstellen, omdat ze toch 'overruled' kunnen worden door de VAR. "Je moet je eigen wedstrijd fluiten, maar je hebt als back-up bij een verkeerde beslissing nog de VAR. Of een minder goede beslissing, want wat is een foute beslissing? Daardoor wordt het wel eerlijker en cleaner. Alleen als scheidsrechter, als het twee of drie keer in de wedstrijd voorkomt, beginn je misschien zelf wel wat onzekerder te worden. Dan zeg ik op mijn beurt, dan heb je het er zelf misschien wel naar gemaakt."