Container met gevaarlijke stoffen van MSC Zoe aangetroffen in Duitsland

Een container met gevaarlijke stoffen die MSC Zoe begin januari boven de Waddeneilanden verloor, is aangetroffen op Duits grondgebied. In de container zit de stof 'dibenzoylperoxide'. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft dat vrijdag bekend gemaakt.
© Gemeente It Amelân
De container is op zo'n 7 kilometer uit de kust aangetroffen. "Dus wel in de buurt van Nederland en in een gebied waar het te verwachten is dat er containers zouden zijn gevallen", zegt Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat. Er mist nog een tweede container met gevaarlijke stoffen. Hier zitten lithium-ion batterijen in. De zoektocht naar deze container gaat nog altijd door.
Het is nog niet bekend in welke conditie de container is en of er nog iets inzit. "Dat is nog heel moeilijk te zeggen. De berger gaat de komende dagen heel goed kijken wat de status van die container is en hoe hij hem precies moet gaan bergen", zegt De Feijter. "Dat zal hij ook in overleg met de Duitse autoriteiten moeten doen."
Argyffoto © Kustwacht Nederland
Edwin de Feijter fan Rykswettersteat
In totaal verloor het schip 324 containers, waarvan tweederde deel in het Nederlandse deel van de Noordzee terecht kwam, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. De rest ligt in Duitse wateren.
Een van de grootste containerschepen van de wereld, MSC Zoe uit Panama, is in de nacht van 1 op 2 januari 2019 op zijn minst 345 containers verloren. Dat gebeurde vlak boven de Friese Waddeneilanden. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.