Olde Riekerink: "Je komt in een fase dat ploegen zich aanpassen aan onze speelwijze"

SC Heerenveen krijgt zaterdagavond de nummer 15 van de eredivisie op visite: Excelsior. Met nog acht wedstrijden te gaan, maakt Jan Olde Riekering zich klaar voor een eindsprint richting play-offs: "Je komt nu in een fase dat ploegen zich gaan aanpassen aan onze speelwijze. Dat zag je ook tegen De Graafschap en daar hadden we niet een adequaat antwoord op."
Jan Olde Riekerink
Aanvoerder Stijn Schaars is het met zijn trainer eens: "Tegen De Graafschap was een sof, waarvan we als team echt een off-day hadden. Ik ga ervan uit dat dat een incident was. Ik vind dat we het publiek thuis wat meer mogen geven dan we dit seizoen gedaan hebben. Laten we beginnen met zaterdag."

Koningskoppel uitschakelen

Heerenveen had na de winter een goede serie, zes keer op rij verloren ze niet en de laatste drie wedstrijden werd er gewonnen. Maar in de laatste thuiswedstrijd tegen De Graafschap had de ploeg een off-day en werd er met 0-3 verloren. Dat kwam met name omdat De Graafschap het koningskoppel Sam Lammers en Michel Vlap onschadelijk maakte. En als dat lukt, dan blijft er niet veel meer over van dit Heerenveen.
"De tegenstander bedenkt een plan om Michel en Sam te bespelen. Maar dat betekent dat het andere wel voor mekaar moet zijn. waardoor we daar weer het verschil kunnen maken. Tegen De Graafschap was dat gewoon onder de maat", zegt Schaars.
Stijn Schaars
Voor de wedstrijd tegen Excelsior staat er achter de naam van Mitchell van Bergen nog een vraagteken. De aanvaller viel tegen De Graafschap uit met een knieblessure. Er werd gevreesd voor een zware blessure, maar vorige week bleek uit een MRI-scan dat de schade meevalt. Toch is het nog niet zeker of Van Bergen tegen Excelsior inzetbaar is. Excelsior moet het dit seizoen niet hebben van uitwedstrijden. Twee keer stapte de ploeg bij een uitwedstrijd als winnaar van het veld, bij NAC en FC Emmen. Acht keer werd er verloren.

Contract Kobayashi wordt niet verlengd

Deze week werd bekend dat SC Heerenveen niet verder gaat met Yuki Kobayashi. De Japanse middenvelder speelde drie seizoenen in het Abe Lenstra stadion en de club had een optie om het contract open te breken, maar heeft besloten dat vanwege financiële redenen niet te doen. Speler van buiten de EU moeten minimaal een jaarsalaris van 417.000 euro verdienen.
Technisch manager Gerry Hamstra: "Toen Yuki kwam, hebben we tegen elkaar gezegd dat hij hier twee, drie jaar gaat voetballen en dan de volgende stap moet gaan maken. Maar er heeft zich in die tijd geen club voor hem gemeld. Wij moesten nu de afweging maken of we de optie gingen lichten en dan kun je hem deze zomer misschien verkopen. Maar iedereen weet van de huidige financiële positie van Heerenveen."
Gerry Hamstra
Ook de contracten van Stijn Schaars, Pelle van Amersfoort, reservedoelman Jan Bekkema en Doke Schmidt lopen af. En Morten Thorsby gaat transfervrijnei Sampdoria. Met de 35-jarige Schaars gaat Hamstra nog wel in gesprek
Hamstra: "Een fitte Stijn is een uitstekende prof, ik denk zelfs dat dat een uitstervend ras is. We hebben die jaar verschrikkelijk veel plezier van hem gehad. We hebben met Stijn gesproken, maar hij heeft ook een leeftijd dat hij zoiets heeft: wat wil ik nog, wat ga ik doen. Hij is hier weer international geworden. We gaan binnenkort met elkaar over de toekomst praten."
Daniel Høegh, Lucas Woudenberg, Jizz Hornkamp en Jordy Bruijn spelen komend seizoen in ieder geval nog bij SC Heerenveen. Heerenveen heeft de optie gelicht en is met de laatste drie in gesprek om het contract te verlengen.