Binnen- en buitenlandse jachtvliegtuigen te zien bij Frisian Flag

Op de Vliegbasis Leeuwarden begint maandag de grote internationale jachtvliegoefening Frisian Flag. Naast Nederland leveren vijf andere landen toestellen. Het gaat om Polen, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten. Het is voor het eerst dat Zwitserse toestellen meevliegen in de oefening.
Binnen- en bûtenlânske jachtfleantugen te sjen by Frisian Flag
De toestellen stijgen twee keer per dag op; 's ochtends tussen 9.00 en 10.00 uur en 's middags tussen 13.00 en 14.00 uur. Er wordt grotendeels geoefend boven de Noordzee in het luchtruim van Nederland, Denemarken en Duitsland. Dat wordt gedaan om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken, zegt Luitenant-kolonel Ronald van der Jagt. "We weten dat dit soort oefeningen extra overlast geeft. Daarom maken we iedere dag gebruik van dezelfde vliegtijden."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De oefening trekt ook altijd veel toeschouwers. De politie en de Koninklijke Marechaussee houden streng in de gaten of iedereen zich wel aan de regels houdt. Zo mag er nu niet meer worden geparkeerd in Marsum.
Van der Jagt: "We hebben daarover afspraken gemaakt met de spottersvereniging en de buurtverenigingen yn Marsum. We gaan de bewoners daar ook bij helpen als het mis gaat om zo die overlast zo goed mogelijk te beperken."
© omrop fryslan
De noodzaak van dit soort grootschalige oefeningen is er nog steeds. Piloten profiteren volgens Van der Jagt flink van de ervaring die ze opdoen. "Dat hebben we onlangs wel gemerkt in de strijd tegen IS. Het is dan handig om te weten wat je coalitiepartner kan, wat hun mogelijkheden zijn. We hebben het er in het Midden Oosten veel aan gehad. Omdat je bekend met de werkwijze haal je betere resultaten."
Ook door de toegenomen spanning in de wereld is het van belang zo te oefenen, zegt hij. Majoor Bart, de supervisor van de oefening, vult aan: "We kunnen nu twee weken droog oefenen. We vliegen samen en jonge piloten krijgen de kans ervaring op te doen. We zijn coalities aan het vormen met andere landen. Dat is later van groot belang."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Als onderdeel van de oefening wordt op verschillende plekken in de provincie luchtafweergeschut geplaatst. Het gaat dan om raketsystemen. Er staat zo'n wapen op oefenterrein Vliehors op Vlieland en op een nog aan te wijzen plek ergens anders in de provincie.