Leeuwarder oud-politicus Piet van der Wal overleden

Het Leeuwarder oud-raadslid Piet van der Wal (1946) is donderdagochtend overleden. Van der Wal was 32 jaar lang, met één onderbreking, raadslid in Leeuwarden: van 1972 tot 1988 en van 2002 tot 2017. Hij heeft veel invloed gehad op de inrichting van de stad.
Ljouwerter âld-politikus Piet van der Wal ferstoarn

Actievoerder

Van der Wal was erg betrokken bij de inrichting van Leeuwarden. In de jaren '70 verzette hij zich tegen de bouw van 'een snelweg', een doorgaande brede weg door de Leeuwarder binnenstad. Er zouden gebouwen voor afgebroken moeten worden. Mede door Van der Wal zijn protesten heeft Leeuwarden nu nog een historische binnenstad. Met de protestbeweging Axies voerde hij actie tegen de plannen van de bestuurders van Leeuwarden. Axies vormde later met enkele andere groepen het huidige PAL/Groenlinks. Naast actie voeren was hij in 1973 een van de personen achter het roemruchte jongerencentrum Hippo.

Raadslid

Als raadslid vergaderde Van der Wal niet alleen over de plannen van het college. Vaak maakte hij zelf ook plannen voor Leeuwarden door tekeningen of foto's te gebruiken. Zo had hij bijvoorbeeld plannen voor het beweegbaar maken van de vaste Prins Hendrikbrug, zodat de binnenstad levendiger zou worden met bootjes. Ook was hij erg betrokken bij de nieuwe bestemming voor de Blokhuispoort en het in stand houden van Zalen Schaaf.
In 2017 is door Leendert Plaisir een boek over Van der Wal geschreven onder de titel: "Piet van der Wal. Een open boek."
© Omrop Fryslân

"Hij was een van mijn leermeesters"

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Evert Stellingwerf heeft Van der Wal veel betekend voor Leeuwarden. "Hij kon een stempel zetten op sommige onderwerpen. Zoals de activiteiten in de jaren 70, de betrokkenheid bij de binnenstad. Piet en zijn makkers waren al bezig met de historische panden in de binnenstad voordat dat algemeen gemeengoed was bij de bestuurders van de stad."
Evert Stellingwerf, fractievoorzitter van GroenLinks, over Piet van der Wal
Stellingwerf heeft zelf één periode met Van der Wal in de raad gezeten, van 2013 tot 2017. "Ik kan wel zeggen dat hij een van mijn leermeesters was. Ik kon goed bij hem afkijken hoe hij te werk ging bij de voorbereidingen van het raadswerk", vertelt hij. "Hij was bijzonder effectief, want hij zag heel goed hoe de zaken in elkaar staken, hoe de meerderheden lagen en hoe hij iets voor elkaar kon krijgen."