"Laat jonge creatievelingen meer hun gang gaan"

De 22-jarige Wytse Dijkstra uit Leeuwarden is druk bezig met poppodium Asteriks en drumt in verschillende bands. Hij heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Hij bruist van de energie, hij heeft er zin in. Zin om in Leeuwarden te blijven en hier aan de slag te gaan.
Rige Jonge kreativelingen LF2028
Het Culturele Hoofdstadjaar zit erop. De kunst en cultuur in Fryslân hebben een flinke boost gekregen. Maar is dit blijvend? Om dit te onderzoeken volgt Omrop Fryslân dit jaar verschillende jonge creatievelingen die er bewust voor kiezen om in Fryslân te blijven, omdat ze hier kansen zien.
Wytse ziet kansen. "Dat komt door de leegte die hier nog is. Dat kun je als iets negatiefs zien, maar ik zie het juist als kans. Omdat hier nog niet veel is, heb je een grotere kans van slagen. Ik denk dat Welcome to the Village in Amsterdam misschien wel niet van de grond zou zijn gekomen."
Toch merkt hij dat niet alles even makkelijk gaat. Hij is een van de initiatiefnemers van de Stadsoase afgelopen zomer. Dit was een tijdelijke plek tegenover het station met een binnentuin met muziek, kunst en een bar. Ze zijn een jaar bezig geweest met vergunningen. "Ik hoop dat de gemeente en provincie zulke waardevolle bewegingen meer in beloop zullen laten. Dus niet te veel regels, dan gebeuren er mooie dingen."
© Omrop Fryslân
Waar ook nog veel te halen valt, is het nachtleven in Leeuwarden. Hier wil Wytse mee aan de slag. "Ik wil ook een bruisende stad. Ik denk dat de nacht nieuwe kunstvormen en samenwerkingen kan opleveren."
Wytse twijfelt soms wel eens of hij niet naar Amsterdam of Groningen wil, waar alles al goed voor elkaar is. "Het zou zwak voelen om nu weg te gaan, dat doe ik niet."
Beluister de reportage over Wytse Dijkstra