De Tocht: grootste theaterspektakel ooit in Fryslân

Het wordt het grootste theaterspektakel ooit in Fryslân: De Tocht. Voor het stuk over de Elfstedentocht wordt een nieuw theater gebouwd met een ijsvloer, er is plek voor 1.500 bezoekers en het moet allemaal klaar zijn voor 2020. Daarom is er nu al een team samengesteld om deze monsterproductie op touw te zetten.
PETEAR FH De Tocht: grutste teaterspektakel ea yn Fryslân
Om inspiratie op te doen, hebben de regisseur, schrijver, componist en choreograaf zich een week lang ondergedompeld in de elf steden van Fryslân. En met resultaat.

Met een bus door de hele provincie

"Een week lang sliepen we in een huis in IJlst aan de route van de Elfstedentocht", vertelt regisseur Eddy Habbema. Hij komt uit Amsterdam en was in de jaren 90 de eerste Nederlander die een musical mocht regisseren in New York. Voor De Tocht is hij met de rest van het team met een bus door de hele provincie gereden.
Ynstart toer troch provinsje
Elfstedenrijders hebben verhalen verteld en zo geprobeerd de Elfstedensfeer mee te geven aan het team van De Tocht. Habbema vond het een heel bijzondere week. "In de voorbereiding voor een theaterstuk kom je altijd bij elkaar, maar nu zitten we letterlijk in het verhaal."
Eerder heeft Hobbema de regie gedaan voor musicals als Blood Brothers, Elisabeth, Crazy for you en Ja zuster, nee zuster.
© Foppe van der Veen
Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn, heeft de organisatie oud-elfstedenschaatsers gevraagd om mee te werken. Eén van hen is Klasina Seinstra. Bij de voorbereiding zal zij meerdere keren vertellen over haar ervaringen. "Dat kan zijn over hoe ik mij voelde tijdens de tocht en waar je aan moet denken als schaatser", zegt de snelste vrouw van de laatste Elfstedentocht in 1997.
Het is ook mooi dat mensen die nog nooit een tocht hebben meegemaakt, wel de kans krijgen om te beleven hoe het is.
Klasina Seinstra, snelste vrouw bij de Elfstedentocht van 1997
Seinstra vindt het belangrijk dat het Elfstedenverhaal verteld wordt. "Als ik erover vertel, vinden mensen het zo mooi om te horen", zegt ze. "Ik heb het idee dat iedereen wel wat heeft met ijs. Het is ook mooi dat mensen die nog nooit een Elfstedentocht hebben meegemaakt, wel de kans krijgen om te beleven hoe het is."

"We kregen kriebels toen we dat hoorden"

De organisatoren van de Tocht, die vorig jaar ook de theatervoorstelling Tocht van Morgen bedacht hebben, halen hun inspiratie uit de musical van Soldaat van Oranje. Net als die musical willen ze het een vaste plek geven in Fryslân. Een musical die honderdduizenden mensen moet trekken uit het hele land en daarbuiten.
De Elfstedentocht leent zich hier perfect voor vinden ze. "De eerste ideeën voor het verhaal zijn nu opgedaan. Het wordt een verhaal met strijd en heroïek, maar ook met eenzaamheid, geploeter en uiteindelijk het samenzijn", vertelt Habbema.
"Het ijs is onze grootste uitdaging. Voor zover ik weet is er nog nooit een complete musical of theatervoorstelling op het ijs gemaakt waarin ook het publiek op het ijs is en het zo groots aangepakt wordt. Maar ijs is iets wat hier niet in kan ontbreken", zegt Habbema.
"Het heeft eigenlijk voor ons stuk ook een diepere lading. IJs is letterlijk iets dat verbindt. Het verbindt plekken met elkaar, maar ook mensen. En het ijs draagt je. Het haalt de gekheid in mensen naar boven. Zo eigenwijs dat mensen met halfbevroren ogen en gevoelloze tenen over de finish kwamen. Dat alles doet ijs met mensen."
De première van De Tocht staat voor oktober 2020 op het programma, in een theater dat nog gebouwd moet worden. Omrop Fryslân volgt de aanloop daar naar toe.