Maarten van der Weijden hoopt "de warmte van Fryslân" nog eens mee te krijgen

"Ik hoop dat ik de warmte van Fryslân van vorig jaar, dit jaar nog een keer mag ervaren." Dat zegt zwemmer Maarten van der Weijden. Hij wil eind juni opnieuw proberen om de Elfstedentocht te volbrengen. De olympisch kampioen van 2008 hoopt hierbij opnieuw op de steun van Fryslân, zo zei hij woensdagavond in 'Weistra op Wei'.
Tarieding 11stedenswimtocht © 11stedenzwemtocht
Afgelopen jaar moest hij na 163 kilometer opgeven, zo'n 40 kilometer voor de finisch, omdat hij het lichamelijk niet meer aankon. Desalniettemin wil Van der Weijden het graag nog eens proberen. "Het was natuurlijk wel heel mooi vorig jaar en er is zoveel geld voor kankeronderzoek ingezameld. Dat smaakt wel naar meer. Met de nieuwe poging hoop ik dat ik de kankerpatiënt nog beter kan helpen. Dat we nog een keer heel veel geld in kunnen zamelen. En ja, als ik dit jaar de Elfstedentocht wel helemaal uitzwem, zou ik dat wel prettig vinden natuurlijk", zegt Van der Weijden.

Vergunningen

In het afgelopen jaar kwam er veel publiek naar de waterkant om de zwemmer aan te moedigen. Dat zorgde soms voor hectische taferelen en dus was het dit jaar een stuk lastiger om overal een vergunning te krijgen. "Vergunningen zijn ook echt wel een belangrijk ding en dat moeten wij als stichting ook heel serieus nemen. Ik zwem, maar daar komt een heleboel bij kijken. Jullie mienskip en jullie saamhorigheidsgevoel is dusdanig groot dat het heel mooi is, maar dat het ook af en toe beangstigend kan zijn waar dat dan stopt. Dat is niet makkelijk, maar in goed overleg met de burgemeesters denken we dat het kan."

Meezwemmen

Bij de afgelopen editie zouden er mensen met Van der Weijden meezwemmen, maar vanwege de slechte waterkwaliteit kon dat toen niet doorgaan. Daar heeft de zwemmer dit keer iets op bedacht.. "Het meezwemmen hebben we gepland in Stavoren. Op 22 juni kom ik daar 's middags langs. Dat is een plek waar de kans op goede waterkwaliteit het grootst is, omdat het aan het IJsselmeer ligt", zegt Van der Weijden, die uiteindelijk hoopt op zo'n 3.000 meezwemmers.
Maarten van der Weijden nei syn tocht © Omrop Fryslân
Maarten vd Weijden
De zwemmer had al een paar maanden het idee om de tocht weer te gaan zwemmen. "En de vraag of ik nog een keer de Elfstedentocht ga zwemmen, kreeg ik de afgelopen maanden dagelijks. Ik vind het ook niet prettig dat ik daar niet open over kon zijn. Dat het nu naar buiten is en dat ik gewoon kan zeggen: ja, ik ga het nog een keer proberen en ja ik hoop dat Friesland me nog een keer gaat steunen. En ik hoop dat we daarmee voor de kankerpatiënten nog een heleboel geld in kunnen zamelen. Die openheid vind ik ook wel weer heel prettig eigenlijk", zo zegt hij.