Tientallen inschrijvingen voor 'laatste' fietstocht over Afsluitdijk

Tientallen mensen hebben zich inmiddels opgegeven voor een fietstocht over de Afsluitdijk op 31 maart. Het is de laatste keer dat het kan, want met ingang van 1 april wordt een deel van het fietspad afgesloten. Dat is nodig, voor onderhoud, maar fietsers zijn daar niet blij mee, want dat werk kan wel jaren duren.
Ofslútdyk © Shutterstock.com
Een delegatie van de Fietsersbond heeft met Rijkswaterstaat om tafel gezeten, maar die gesprekken hebben tot nu toe nog niet zoveel opgeleverd."We hebben een aantal vragen neergelegd, omdat we nog wel mogelijkheden zien om het voor fietsers open te houden", vertelt Kees Mourits van de Fietsersbond. "En daar gaan ze op terug komen."

Vluchtstrook

"Wij gaan uit van het standpunt: als er plek is om auto's via twee banen te leiden, dan moet er ook plek zijn voor de fietsers. Van de vluchtstrook zou een fietsstrook gemaakt kunnen worden. Er mag straks toch maar vijftig worden gereden."
Nu wordt er 31 maart in fietstocht georganiseerd. Maar wat maakt de Afsluitdijk zo speciaal als fietsroute? "Het is toch alsof je de overtocht over de zee maakt, met de fiets. Over een paar jaar wordt het helemaal geweldig, want dan krijgen we een fietspad aan de Waddenzeekant."
Kees Mourits van de Fietsersbond
Twee jaar helemaal niet kunnen fietsen over de Afsluitdijk ziet de bond dus niet zitten. "Dat vinden we wel vrij extreem. Uiteindelijk houden we er een prachtig fietspad aan over, maar als we nog een scherp en goed kijken, zou het toch mogelijk moeten zijn om - ook al is het periodiek - gebruiken te kunnen maken van de Afsluitdijk."
Over twee weken heeft de Fietsersbond weer een afspraak met Rijkswaterstaat in Utrecht. Daar zullen onder andere ook de Nederlandse Toer Fiets Unie, Wandelnet en Landelijk Fietsplatform bij aanwezig zijn. Ook de organisaties maken zich hard voor toegang tot de Afsluitdijk in de periode dat die is afgesloten.