Steun voor A7-blokkeerders bij rechtbank in Leeuwarden

De rechtbank behandelt woensdag het bezwaar van negen A7-blokkeerders die niet willen dat hun DNA in de landelijke DNA-bank terechtkomt. Ze vinden het veel te ver gaan dat ze door hun blokkade in november 2017 op één lijn worden gezet met andere criminelen, zo laat een van hen weten.
Stipe foar A7-blokkearders by rjochtbank yn Ljouwert
Verslaggever Auke Zeldenrust legt uit waar de rechtszaak nu precies over gaat
De behandeling van het bezwaar is besloten. Bij de zitting waren woensdagochtend twee A7-blokkeerders.
Voor aanvang van de zitting trof verslaggever Auke Zeldenrust één van hen: Sander Slijver uit Dokkum. Waar is hij nu zo boos over? "Het stukje bezwaar van DNA. Ik vind dat het buitenproportioneel is in verhouding met de zaak en de straffen. Ik heb daar wel gestaan, maar ik heb die mensen en bus niet aangeraakt", vertelt Slijver.
Volgens hem is der drie weken geleden DNA van hem afgenomen. "Met aardig wat politiemacht zijn ze bij mij aan de deur geweest. Huiszoekingsbevel en alles. En daarna ben ik afgevoerd naar Leeuwarden."
Sander Slijver uit Dokkum staat woensdag voor de rechter

Maatschappelijke leven

Het feit dat Slijver voor de rechter heeft gestaan, heeft volgens hem veel gevolgen voor zijn maatschappelijke leven. Zo zou hij zijn opleiding niet meer kunnen afmaken en heeft hij problemen met zijn verzekering.
Slijver wil nog niet delen wat hij tegen de rechter zal zeggen.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Verschillende mensen kwamen naar de rechtbank in Leeuwarden om de twee Friezen bij te staan
Er kwam niet alleen steun uit Fryslân voor de twee blokkeerders die woensdag voor de rechter staan. Er staat onder anderen ook een vrouw uit Utrecht buiten de rechtbank. Op haar T-shirt staat: 'Zwarte Piet is geen racisme'. "Als het ons lukt om KOZP ervan te overtuigen dat het geen racisme is, dan hebben de blokkeerders daar ook weer profijt bij", vertelt de vrouw.
Een man uit Leiden wil ook zijn steun betuigen aan de twee Friezen. Hij kan het zich goed voorstellen dat de negen blokkeerders zich verzetten tegen het opnemen van DNA in de databank. "Ze hebben daar gelijk in. Het opnemen van DNA in een databank is iets voor criminelen. En dit zijn geen criminelen."
Het hoger beroep in de strafzaak tegen de helft van de 34 A7-blokkeerders zal dienen op 24, 25, 26 en 27 september.