Nieuwe historische zoekmachine voor steden en vlecken Zuidwesthoek

Altijd al willen weten waar je overgrootvader of -moeder uit Sneek precies woonde? En wat ze deden om rond te kunnen komen? Dat kun je vanaf aanstaande vrijdag terug vinden in een nieuwe online databank van de Fryske Akademy.
Nije histoaryske sykmasine foar stêden en flecken Súdwesthoeke
In de databank, die de naam 'Time Machine' heeft gekregen, staan digitale historische kaarten uit 1750 tot en met 1900. Naast Sneek staan ook Balk, Sloten en Joure op de kaart. Met behulp van de kaarten kun je veel informatie vinden over de huizen en de bewoners ervan. Zo kun je door te klikken o peen huis niet alleen zien wie er heeft gewoond, maar ook waar die persoon geboren is, wat zijn of haar vermogen was en wat zijn of haar beroep was.
Karel Gildemacher over de zoekmachine.
De informatie is verzameld door een aantal vrijwilligers. Een van hen is Karel Gildemacher uit Sneek. Bij hem was het de interesse in zijn eigen familiegeschiedenis die hem op pad bracht. Het huis waar ik in ben geboren staat er niet meer, maar de steeg waar ik iedere dag doorheen liep om naar school of naar de kerk te gaan, is er nog wel. Bij toeval kwam ik erachter dat mijn opa in deze steeg heeft gewoond. Dat geeft wel een extra dimensie aan zo'n plek."
Karel Gildemacher is ien fan de frijwilligers dy't de skiednis ûndersocht hat © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Volgens Mark Raat van de Fryske Akademy is dat nu precies wat mensen straks op gaan zoeken in de nieuwe databank. "Mensen willen hun eigen verhaal kunnen achterhalen. En dat kan nu ook wel, maar dan moet je er wel heel veel tijd in het onderzoek willen steken. Met hulp van deze databank ben je straks in een paar klikken al heel wat wijzer."
Sa sjocht de databank der út © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Eerder heeft de Fryske Akademy ook al dit soort databanken gepubliceerd, van Dokkum en Leeuwarden. Nog voor deze zomer moet ook Franeker er nog bij komen. Het doel is dat in ieder geval alle Friese steden een databank krijgen. De Time Machine, of tijdmachine, van de Fryske Akademy voor Sneek, Balk, Sloten en Joure wordt aanstaande vrijdag officieel gelanceerd.