'Folle krêft foarút': reportage over Aris

In de eerste aflevering van 'Folle krêft foarút' (Volle kracht vooruit) volgen we Aris-bestuursleden Johan Meijer en Gert Schurer. De grondleggers van Aris stoppen er na dit seizoen mee en dus stond afgelopen weekend voor het laatst de noordelijke derby tegen Donar uit Groningen op het programma. De laatste keer dat die wedstrijd in het MartiniPlaza werd gewonnen, was in 2004 en dat was meteen de eerste eredivisie-overwinning van de Leeuwarder basketballers.
Folle krêft foarút: diel 1
Nog in de vorige eeuw begonnen Meijer en Schurer met Stichting Topbasketbal Friesland. Ruim twintig jaar later komt er nu een einde aan hun directe betrokkenheid bij de Leeuwarder basketbalclub, en dat heeft een goede reden.
"Ik ben natuurlijk wat ouder geworden", vertelt Meijer. "We waren jong en enthousiast. En hoewel dat niet wil zeggen dat we dat niet meer zijn, wordt het wel tijd voor een nieuwe generatie. Het blijft toch altijd een beetje Johan en Gert, en Gert en Johan. Daar wil ik niet de andere bestuursleden mee uitvlakken, maar wij zijn wel een beetje het gezicht van Aris en bepalend in heel veel dingen. En ik denk dat het nu een mooie opstap is voor jonge mensen in het bestuur. Ik denk dat dat wel goed is, een andere kijk erin."

Stapje terug

Schurer kan zich wel vinden in de woorden van zijn collega. "Het kost gewoon heel veel energie en tijd. Je merkt op een gegeven moment wel dat de jaren gaan tellen. Jonge mensen hebben veel meer energie en power. Zij zien allemaal nieuwe kansen. En die kansen moet je grijpen. Dus dan moeten wij lekker een stapje terug doen, en weer fan zijn."

Uitverkocht huis

Aris heeft momenteel te maken met lage bezoekerscijfers, terwijl in MartiniPlaza zaterdagavond maar liefst meer dan 4.000 mensen op de tribune zaten. Cijfers waar ze in Leeuwarden alleen maar van kunnen dromen. "Natuurlijk dromen we daarvan", zegt Meijer. "Maar eerst maar eens 1.500 man in het Kalverdijkje krijgen, dat is de volgende stap", vult Schurer aan. Die opgave is voor het nieuwe bestuur.
Johan Meijer (l) en Gert Schurer © Omrop Fryslân, Lars de Leeuw
"Misschien kunnen wij van Donar nog wel iets leren in de organisatiestructuur, maar dat hangt bij ons bij vrijwilligers en hier heb je betaalde banen. Dat is dus sterk afhankelijk van sponsoren en het budget. Dat maakt een wezenlijk verschil om iets professioneels neer te zetten, in vergelijking met semi-prof wat wij nu zijn", zegt Meijer. "In Leeuwarden en Friesland is het gewoon een kleinere sport dan hier in Groningen. Dat is van oorsprong een basketbalstad en dat doen ze heel goed", vindt Schurer.
"Maar het is wel belangrijk dat het nieuwe bestuur goed kijkt: wat doet een andere club? Maar niet alleen Groningen hoor, ze kunnen bijvoorbeeld ook eerst kijken naar Amsterdam. Weinig budget, maar toch goede zaken doen. Stapje voor stapje kijken. Als je hier naar Groningen kijkt, dat gaat niet lukken in één keer. Dus ze moeten eerst kijken naar clubs die dichtbij je staan", aldus Meijer.
© Omrop Fryslân, Eric Ennema

Nieuw bestuur

Het duo is niet betrokken geweest bij de samenstelling van het nieuwe bestuur. "Wij willen daar totaal geen invloed op hebben. Het is hun keuze en zij moeten daar ook verder mee werken, maar ik ben er zeer tevreden mee", vertelt Meijer. "Het nieuwe bestuur heeft hard gewerkt om goede mensen te vinden. Wat ook heel belangrijk is dat er twee oud-basketballers in het bestuur zitten. Daarmee blijft de basketbalcultuur wel aanwezig."
De keuze voor het nieuwe bestuur was een van de eerste dingen die het duo moest loslaten. "Het ene moment is dat makkelijk, maar het andere moment wil je je toch overal weer mee bemoeien. Dat heb ik tenminste, maar dat heeft Johan misschien wat minder", zegt Schurer. "Ik heb dat inderdaad wat minder, want ik tel tot tien en dan weet ik dat het aan hen is. En niet meer aan mij. Je moet ze ook de kans geven", vervolgt Meijer.
© Adrie Hoogesteger
De overwinning in Groningen ging zaterdagavond uiteindelijk met 61-76 verrassend naar de Leeuwarders. Daarmee was de cirkel voor Schurer en Meijer rond."Ik gun het ze van harte", zei Donar-coach en voormalig Aris-coach Eric Braal na afloop. "Ik weet hoe belangrijk deze wedstrijd altijd was. Ook in mijn tijd hebben we er een keertje vlakbij gezeten, met een verlenging hier."
"Ze zijn voor de hele organisatie heel belangrijk geweest, zij hebben het opgebouwd. Ik hoop vooral dat wat zij hebben opgebouwd genoeg grond heeft voor de volgende bestuurders om door te zetten. Dat zou het ultieme zijn voor hen, dat ze iets blijvends hebben neergezet. Dat is het allermooiste", aldus Braal.