"Brood uit Witmarsum, vis uit Heeg en lamsvlees uit Scharnegoutum"

De afgelopen jaren zijn er in Fryslân verschillende energiecoöperaties opgericht. Dat moet ook met eten kunnen, dacht Bregje Hamelynck uit Sibrandabuorren en dus ontstond daar Us Iten, de eerste Friese voedselcoöperatie. "Het idee is dat we weten waar ons eten vandaan komt."
Voedselkoöperaasje
Een voedselcoöperatie is een coöperatieve vereniging van consumenten met het doel om op duurzame wijze eten te kopen. "Mensen kunnen bij Us Iten producten uit de directe omgeving halen", vertelt Hamelynck.
"Zoals brood uit Witmarsum, vis uit Heeg en lamsvlees uit Scharnegoutum. Wat we lokaal niet hebben, komt uit de regio en wat we niet uit de regio kunnen halen, komt van de groothandel. De biologische natuurlijk."

Met elkaar

Hoe werkt zo'n voedselcoöperatie zoals Us Iten dan precies? "We doen het met elkaar. Het eten komt bij ons binnen en moet dan verdeeld worden. Daar helpt iedereen die bij de coöperatie is aangesloten aan mee. Daardoor kunnen we de kosten laag houden en zijn de prijzen bij ons lager dan bij de biologische winkel. Elk lid kan online de producten bestellen en later bij ons ophalen."
Bijkomend doel is ook dat een klein dorp door middel van de coöperatie weer een eigen winkel krijgt.
Bregje Hamelynck en Michel Paulius © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Bregje en haar man Michel Paulius bewerken hun tuin volledig biologisch. Dat betekent geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen en de grond zo weinig mogelijk verstoren. Dus niet ploegen en niet omspitten, maar zo ondiep mogelijk schoffelen.
Zo blijft de biodiversiteit van de grond zo goed mogelijk ins tand. Dat verhoogt de vruchtbaarheid en de opbrengst, zorgt ervoor dat er meer CO2 in de grond wordt vastgelegd en dat de grond water beter vasthoudt. Het bedrijf had daardoor vorig jaar eigenlijk geen last van de droogte.

Cursussen

Bregje geeft in samenwerking met de vereniging Duorsume Doarpen cursussen aan mensen die met een concept aan de gang willen. Ook wordt er gewerkt aan een computerprogramma dat het opzetten van een voedselcoöperatie makkelijker maakt.
Het idee is niet alleen geschikt voor een groep mensen, maar kan ook worden gebruikt door boeren die hun producten rechtstreeks aan de consumenten willen verkopen.
Woensdag 27 maart is er in het dorpshuis van Ried vanaf 17:00 uur een bijeenkomst over het opzetten van voedselcoöperaties.
Bregje Hamelynck over voedselcoöperatie Us Iten