Crone wil Antillianen mee laten praten over oplossing problemen

De Antilliaanse gemeenschap in Leeuwarden moet meer betrokken worden bij de oplossing van de problemen binnen de Antilliaanse gemeenschap. Dat zegt burgemeester Crone van Leeuwarden na het gesprek van maandag over het Antillianenbeleid. Een rolmodel zou kunnen laten zien dat het wel goed kan gaan.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Binnen de Antilliaanse gemeenschap in Leeuwarden zijn problemen. Bijna 7 procent is op het verkeerde pad en dat is bovengemiddeld. Daar wil de gemeente Leeuwarden wat aan doen en daarbij ook de Antilliaanse gemeenschap betrekken.
Er was discussie ontstaan over de Antillianen na publicatie van de Veiligheidsmonitor 2019-2023 van de gemeente Leeuwarden. Er zou sprake zijn van kansloze Antillianen en de groep zou ontmoedigd worden om naar Leeuwarden te komen. Tussen de middag was er een kleine protestdemonstratie van Antillianen in het centrum van Leeuwarden.
John Leerdam, voorzitter van de stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders (Ocan) en zelf ook Antilliaan, trok fel van leer tegen de toon van de gemeente in het rapport. Het ontmoedigingsbeleid zou discriminerend zijn. Hij denkt erover om Leeuwarden voor het Europese Hof van de Rechten van de Mens te dagen.
Burgemeester Crone zegt dat deze monitor een concept en geen besluit is. Het is geen officieel beleid dat nu vastligt. Leeuwarden is nu nog bezig met het bedenken en het opzetten van een nota. Crone wil niet vastgepind worden op formuleringen zoals 'kanslozen'. Beter is het om te kijken naar de boodschap die erachter zit.
Crone wil naast de veiligheidsmonitor een tweede nota maken, een soort nota sociaal beleid. Het stuk over de Antillianen zou daaruit gehaald moeten worden. Dan is de discussie er ook uit en kan veel doelgerichter te werk gegaan worden, ook voor andere doelgroepen die de criminaliteit in dreigen te vallen. Dus benoemen en zo de problemen oplossen.
Verslaggever Hayo Bootsma over hoe het gesprek over het Antillianenbeleid verlopen is