Friese filmmaker volgde jarenlang de Roemeense dakloze Nicu

"Bruce Lee and the Outlaw" is de naam van de nieuwste film van filmmaker Joost Vandebrug. Voor de film heeft hij meer dan zes jaar het dakloze jongetje Nicu gevolgd, die op en onder de straten van Boekarest in Roemenië leeft. "Bruce Lee and the Outlaw" ging afgelopen zaterdag in première op het Movies that Matter festival in Den Haag.
PETEAR FH Bruce Lee and the Outlaw
Bruce Lee noemt zichzelf de 'Koning van de onderwereld' van Boekarest. Hij is crimineel, drugsdealer, maar zorgt ook voor straatkinderen. Hij was eerder zelf ook een weeskind in de tijd van Ceausescu. Als volwassene woont hij in de tunnels onder de stad en ontfermt zich over een bende drugsverslaafde kinderen. Hij geeft ze eten en drugs.
© Byld út de film
Kinderen voelen zich veilig bij hem. Zo ook Nicu, een dakloze jongen die al jaren onder de hoede van Bruce Lee leeft. En dat Nicu nog leeft, is volgens Joost Vandebrug te danken aan Bruce Lee. Maar Nicu vraagt zich ook af of Bruce Lee wel een goede 'vader' voor hem is. Hij moet kiezen of hij bij de bende van Bruce blijft of dat hij 'normaal' boven de grond gaat leven.
Aan het begin van de film is Nicu 12 jaar, aan het einde is hij 18.

Positieve reacties

De reacties op de film zijn positief, hij maakt indruk op de filmfestivals. Hij is al in Sheffield, Warschau, Zagreb en Zuid-Korea vertoond. In dat laatste land kreeg de film zelfs de prijs voor Best World Documentary.
Bij diverse festivals is Joost Vandebrug ook zelf geweest. Na afloop mocht het publiek hem vragen stellen. Nu wil hij ook naar Amerika met zijn film.

Foundation

Joost Vandebrug (Harlingen, 1982) heeft een foundation opgericht. Alle opbrengsten van de film stuurt hij naar die foundation. Op de website is meer informatie te vinden en kunnen mensen geld doneren.
© www.joostvandebrug.com
EO/IKON heeft de film aangekocht en zal de film binnenkort in april uitzenden.