Optocht op sokken vraagt aandacht voor depressies onder jongeren

Om depressie onder jongeren bespreekbaar te maken komt een zogenoemde 'Helden Op Sokken-loop'. Die tocht is komende donderdag in Leeuwarden en wordt georganiseerd door studenten van de Academie voor Popcultuur uit de stad. Deelnemers wordt gevraagd om hun schoenen uit te doen en op sokken mee te lopen.
© Sad Socks
"We nodigen iedereen uit om je schoenen uit te trekken en op sokken met ons mee te lopen en met elkaar het gesprek aan te gaan", zegt Janneke Oevering van Sad Socks. "Hierdoor kun je laten zien dat je jezelf kwetsbaar op durft te stellen en je support toont voor het bespreekbaar maken van mentale gezondheid."

Psychische problemen nog vaak taboe

De studenten organiseren de tocht omdat ze het raar vinden dat er nog steeds een taboe heerst om te praten oer psychische problemen bij jongeren. Zo'n drie tot acht procent van de jongeren in Nederland heeft te maken met een depressie. Het gaat dan om 30.000 tot 80.000 mensen.
Met de tocht hopen de studenten te bereiken dat jongeren zien dat het heel normaal is om niet altijd aan het perfecte plaatje te voldoen. Ook willen ze jongeren stimuleren om meer te praten over hun emoties en gevoelens.
De 'Helden Op Sokken-Loop' begint om 14:00 uur op het Stationsplein.