Handjevol mensen komt naar demonstratie tegen Antillianenbeleid Leeuwarden

Een handjevol mensen heeft maandagochtend hun stem laten horen tijdens de demonstratie tegen het zogenoemde Antillianenbeleid van de gemeente Leeuwarden. De demonstranten liepen van het station naar het WTC in Leeuwarden, waar maandagmiddag een speciale bijeenkomst wordt gehouden om te praten over de problemen in de Antilliaanse gemeenschap.
Demonstraasje tsjin Antillianebelied Ljouwert
In de Veiligheidsmonitor 2019-2023 schrijft de gemeente dat er een 'Antillianenprobleem' is in de stad. Volgens Joyce Toscanini, initiatiefnemer van de demonstratie maakt de gemeente zich daarmee schuldig aan etnisch profileren, wat in strijd is met de rechten van de mens.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
John Leerdam, voorzitter van de stichting Ocan, vindt het belangrijk dat ook de Antilliaanse gemeenschap vertegenwoordig is bij de speciale bijeenkomst. "Het gaat om 7 procent van de Antillianen in Nederland die problemen veroorzaakt. Het kan niet zo zijn dat we deze problemen niet kunnen tackelen. Als gemeenschap moeten we zelf een handreiking geven aan welke gemeente dan ook om de problemen samen op te lossen."
Hayo Bootsma bij de demonstratie
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma