Unieke palingaak klaar voor grote reis van Heeg naar Londen

De bemanning van palingaak Korneliske Ykes II uit Heeg is op dit moment druk met de voorbereidingen op de reis die ze in juni zal maken naar Londen. Het schip is helemaal nagekeken en heeft nieuwe navigatieapparatuur aan boord gekregen, zodat ze de drukke Noordzee veilig kunnen oversteken.
Unike ielaak
Normaal vaart de Korneliske Ykes II vooral op het binnenwater. Het schip zal eind juni van de thuishaven Heeg naar Londen varen. Daar is dan het Europees Congres voor duurzame paling en de Kornelis Ykes is dan het vlaggenschip. Het komt op een prominente plek in Londen te liggen om te laten zien hoe paling vroeger van Fryslân naar Engeland werd gebracht.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Johannes Hobma legt uit hoe het plan voor de reis is ontstaan. "De Korneliske Ykes II is een reproductie van een originele palingaak. We zijn uitgenodigd omdat we een heel uniek schip hebben. Er is maar eentje van op de hele wereld."
Johannes Hobma vertelt over de geschiedenis van de palingaak
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Met vrijwilligers wordt het schip onderhouden. De bemanning krijgt nu trainingen, zodat ze straks ook de zee op mag. Daarmee wordt er een nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis toegevoegd. Hobma: "Er is wel 400 jaar palinghandel geweest tussen Fryslân en Engeland. In de nazomer en de winter werd er heel veel paling verkocht naar Londen toe. Met 20.000 pond levende paling aan boord vaarden Friezen naar Engeland. En nu zullen wij hetzelfde pad bevaren."
Bauke Deelstra neemt een kijkje aan boord
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra