Friezin reist naar Tsjernobyl: "Ik wist niet dat de ramp nu nog voor zoveel problemen zorgt"

Steeds meer mensen reizen af naar het gebied rondom Tsjernobyl in het hedendaagse Oekraïne bij wijze van vakantie. De kernramp van Tsjernobyl was een ernstig ongeluk met een van de kernreactors van de kerncentrale Tsjernobyl. De 23-jarige Freija Bouma uit Woudsend gaat er echter naartoe om de gevolgen van de ramp voor de lokale bevolking vast te leggen.
© ANP
Het ongeluk met een van de kernreactoren van de kerncentrale Tsjernobyl gebeurde op zaterdag 26 april 1986, dichtbij de plaats met dezelfde naam in wat toen nog de Sovjet-Unie was. Vooral in Wit-Rusland, waar besmette gebieden nog altijd worden bewoond, worden mensen nog steeds ziek.
Freija Bouma reist met vijf andere studenten van haar studie Fotografie aan de fotovakschool in Apeldoorn af naar Tsjernobyl. De groep werkt samen met de stichting Kinderhulp Tsjernobylramp. Die stichting probeert meer aandacht te creëren voor het probleem en organiseert zogenoemde 'gezondheidsvakanties', waarmee Wit-Russische kinderen drie maanden naar Nederland komen om bij te komen van de straling.

Nog nooit van gehoord

Mensen in Nederland weten vaak helemaal niet dat de problemen van de Tsjernobylramp - nu bijna 33 jaar geleden - nog steeds spelen. Ook Freija stond er niet bij stil. "Voordat ik met dit project in aanraking kwam, had ik er eerlijk gezegd ook nog nooit van gehoord."
Voor de mensen die er in de omgeving wonen, is de straling echter nog altijd gevaarlijk. Toch is Bouma zelf niet bang dat haar iets overkomt. "Wanneer je niet te lang blootgesteld wordt aan de straling, is er niet zoveel aan de hand. Ook hebben we de hele tijd goede begeleiding", vertelt Bouma. Ze blijven er in totaal vijf dagen.
Freija over haar reis naar Tsjernobyl

Crowdfunding

Voor de reis zijn Freija en haar studiegenoten een crowdfundingsactie begonnen.