Werk van kunstenaar Ton Aartsen door zijn dochters voortgezet

Het werk van hun vader beheren en voortzetten. Dat is de bedoeling van Flore en Aagje Aartsen, dochters van kunstenaar en fotograaf Ton Aartsen. Een aantal jaar geleden is hij getroffen door de ziekte ALS. Met z'n drieën begonnen ze kunst te maken, waar ook het verwerken van de ziekte van vader Ton in zit.
© Omrop Fryslân, Karen Bies
In het proces van rouw en acceptatie gingen de dochters samen met hun vader aan de slag om meer te weten te komen over wat hun vader als kunstenaar bewoog en om dichtbij hem te zijn in de laatste tijd van zijn leven.
Ton heeft voor de expositie een groot laatste werk gemaakt in de serie 'Levenscyclus'. Daarnaast is er meer ouder werk van hem te zien. Oudste dochter Flore heeft zich beziggehouden met de fotografie waaruit het werk van haar vader is ontstaan. Jongste dochter Aagje is gaan schilderen in de geest van de techniek van haar vader en heeft verschillende werken in deze stijl gemaakt.
© Omrop Fryslân, Karen Bies
De tentoonstelling 'Levenscyclus' is in januari 2019 geopend. Ton was daarbij. Op 8 maart overleed hij.
Een aantal weken voor zijn dood was Omrop-collega Karen Bies bij de familie Aartsen op bezoek: Ton, Ank en hun dochters Flore en Aagje. Zij vertellen over wat de afgelopen tijd voor hen heeft betekend.
Beluister hier het gesprek van Karen Bies met Ton Aartsen en zijn familie
De expositie 'Levenscyclus', met werk van Ton en zijn dochters, is nog te zien tot 9 april, op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. De kunst hangt op twee plekken: de Kanselarij aan de Turfmarkt in Leeuwarden, en de Stadsgalerie, onder het Stadhuis van Leeuwarden.
© Omrop Fryslân, Karen Bies