Vrijwilligers ruimen Heerenveen op tijdens Opschoondag

Jaarlijks wordt er bijna 200 miljoen kilo zwerfafval gedumpt in ons land, wat vaak lang blijft liggen. In het kader van de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon waren er zaterdag in Heerenveen veel vrijwilligers op pad op de rommel op te ruimen.
Opskjindei op It Hearernfean
Ook medewerkers van McDonald's deden vandaag mee. "We voelen ons verantwoordelijk omdat sommige klanten hun afval gewoon ergens dumpen", zegt Ronald Zuiderveld van de McDonald's in Lemmer en Joure.
De laatste 15 jaar wordt er steeds meer afval gedumpt. Het gaat jaarlijks om meer dan 200 miljoen kilo zwerfafval. Boswachters van Staatsbosbeheer treffen van alles aan: "Peuken, plastic, koelkasten, resten van een wietkwekerij, je kunt het zo gek niet bedenken," zegt boswachter Harco Bergman van het Kúnder Bos.

Treintje van vrijwilligers

In Heerenveen werd een treintje van vrijwilligers ingezet in de wijken. Daar is recentelijk nog een opruimweek geweest, maar toch werd er nog veel rommel gevonden. "Gemakzucht. Als mensen een bananenschil zien liggen, gooien ze er gewoon eentje bij," vertelt wethouder Jaap van Veen, die met zijn gemeente Heerenveen de schoonste gemeente van Nederland wil worden.