Zwaarbevochten winst na penalty's voor UNIS Flyers

De UNIS Flyers zijn in de strijd om te titel van de BeNe-League begonnen met winst op HYC Herentals. Vrijdagavond werd de eerste finalewedstrijd tussen UNIS Flyers en de ploeg uit België in Thialf gespeeld. De finale van de BeNe-League is best-of-5: wie er als eerste drie wedstrijden wint, gaat er met de titel vandoor.
Na de periodestanden 1-0, 0-1 en 0-0 volgde overtime en later penalty's. Ronald Wurm scoorde de beslissende goal. In Thialf werd het 2-1 voor de Friezen, die nu in de best-of-fiveserie van de finale 1-0 voor staan.
© Martin de Jong
Zowel UNIS Flyers als HYC Herentals begon fanatiek aan de eerste periode. Het tempo lag hoog, maar scoren lukte niet. Na ruim dertien minuten gespeeld te hebben, had UNIS Flyers powerplay. Na slechts negen seconden powerplay wist Ronald Wurm de enige goal van de periode te scoren: 1-0 voor UNIS Flyers.
Zeven minuten nadat het fluitsignaal voor de start van de tweede periode klonk, was Herentals de ploeg met powerplay. Ondanks dat UNIS Flyers manmachtig aan het verdedigen was, was het Kyle Brothers die er met de puck vandoor ging en de gelijkmaker wist te scoren. Stand: 1-1.
Door een gat in het ijs begon de derde periode pas later dan verwacht. Toen de ploegen het ijs wilden betreden, werd het gat ontdekt. De ijsmeester heeft het ijs met met sneeuw en stikstof hersteld, waarna de derde periode eindelijk kon beginnen.
Na twee minuten had UNIS Flyers de eerste echte kans van de derde periode. Beide ploegen zochten elkaars goal daarna nog meerdere keren op. Kans na kans werd gecreëerd en Herentals was zelfs echt gevaarlijk, maar de puck eindigde tegen de lat. De powerplay van Herentals minuten later leverde geen doelpunten op. De periode eindigde zonder doelpunten, waardoor overtime volgde.
Na vijf minuten overtime zonder doelpunten waren het de penalty's die de uitslag bepaalde. Postma beet het spits af, maar wist niet te scoren. Tegenstander Kyle Brothers wel. Doordat Adam Bezak daarna de puck wel in de goal wist te krijgen, was het nog geen einde verhaal voor UNIS Flyers. De ploegen ging gelijk en na vijf penalty's was de stand 4-4. Eén om één volgde en Ronald Wurm scoorde de winnende punt. Het werd 2-1 voor de Friezen, die in de best-of-five serie van de finale nu op een 1-0 voorsprong staan.