Amerikanen in Leeuwarden voor ethisch hacken

Een groep Amerikaanse jongeren is naar Nederland gekomen om te leren hacken. Of eigenlijk: ethisch hacken. Deze manier van hacken wordt gebruikt om mensen en bedrijven te beschermen tegen hackers met kwade bedoelingen. De hackers zaten eerder een paar dagen in Rotterdam en zijn nu twee dagen in Leeuwarden.
© Cyberworkplace
In Amerika wordt er heel anders naar hackers gekeken dan hier. Door de verhalen van president Trump en de Russen die de verkiezingen al dan niet hebben gehackt, wordt er op hackers neergekeken. In Nederland wordt er meer gekeken naar de potentie van deze mensen. Daarom zijn er nu tien jongeren uit Albuquerue een week in Nederland om de fijne kneepjes van het vak te leren.

Bedrijven beschermen

In de Blokhuispoort leren de Amerikanen samen met een groep Nederlandse jongeren het hacken door middel van spelletjes. Zo doen ze het spel 'catch the flag', waarbij ze een vlag moeten bemachtigen. Dit allemaal achter de computer. Ze moeten met codes de inloggegevens van een speciaal gemaakte testwebsite proberen te kraken.
Die vaardigheden leren ze om later te kunnen inzetten bij het testen van bijvoorbeeld bedrijfswebsites. Als het lukt om een bedrijfswebsite te hacken, nemen ze contact op met het bedrijf om te vertellen over de 'gaten' in de website. Zo kunnen ze de bedrijven beschermen tegen hackers met kwade bedoelingen.
Owen Vogelaar (18) uit Schiedam werkt tijdens het spel samen met Katon Luaces (19) uit Albuquerue. "We zijn nu een testsite aan het kraken. We proberen de wachtwoorden bij de gebruikersnamen te krijgen, dan kunnen we inloggen en de vlag veroveren", zegt Owen. "We zijn nu al vijf uren achtereen bezig", vertelt Katon. En het gaat goed, want ze zijn met het spel eerste en tweede geëindigd!