NDC mediagroep past organisatie aan

De NDC mediagroep, uitgever van onder andere de Leeuwarder Courant, het Dagblad van het Noorden en het Friesch Dagblad maakt volgende week een nieuwe aanpassing van zijn organisatie bekend. Kern is dat de redacties van de dagbladen en de nieuws- en weekbladen die huis-aan-huis worden bezorgd, bij elkaar ondergebracht worden. Tot nu toe opereerden beide onderdelen zelfstandig.
© ANP Extra
De operatie met de naam Samen Sterker moet op 1 mei effectief worden. De bedoeling is dat de verhalen van de dagbladen, zoals de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden, en die van de week- en nieuwsbladen op één digitaal platform bij elkaar worden gebracht. Alle aangesloten bladen kunnen er dan gebruik van maken. Ook wordt de opmaak van de kranten voor het grootste gedeelte hetzelfde.
Of het binnen het bedrijf zelfstandig opererende Friesch Dagblad ook onder de aanpassing valt, is onduidelijk.

Bereik, abonnees en hogere kwaliteit

NDC hoopt met de ingreep het online bereik te vergroten, meer abonnementen binnen te halen en de kwaliteit van de verhalen te verbeteren. Maar de achterliggende gedachte lijkt vooral dat er efficiënter en goedkoper wordt gewerkt. NDC heeft al jaren te maken met een teruglopend aantal abonnees en teruglopende advertentie-inkomsten.
Bij de operatie zouden geen gedwongen ontslagen vallen. Wel vervalt de functie van de hoofdredacteur van de nieuws- en weekbladen. De functionaris die dat nu doet gaat met pensioen en wordt niet vervangen.
De gevolgen fan de ingreep worden volgende week woensdag, donderdag en vrijdag aan het personeel gepresenteerd op vergaderingen in Groningen, Fryslân en Drenthe.
NDC heeft de laatste jaren verschillende reorganisaties doorgevoerd om kosten te drukken. De grootste daarvan was in 2013. Toen werden er zo'n 250 banen geschrapt.