Geluidsmeetnet met pieken van vliegbasis Leeuwarden wordt openbaar

De website van het Permanente Geluidsmeetnet van vliegbasis Leeuwarden wordt volgende week openbaar. Iedereen kan dan zien waar de vliegtuigen van de basis vliegen en wat de geluidspieken boven de woonkernen zijn. Daarmee gaat een lange wens van de omwonenden in vervulling. Zij kunnen straks zien of de nieuwe F-35, die vanaf eind dit jaar vliegen, bijvoorbeeld meer geluid maakt.
© ANP
"Wij zijn al een tijd bezig met een geluidsmeetnet rond de vliegbasis. Wij willen graag weten hoeveel lawaai die vliegtuigen nu maken. Op deze manier kunnen we dat duidelijk maken", vertelt Gerard Veldman uit Koarnjum, van de stuurgroep die zich met het geluidsmeetnet bezighoudt.

Vijftien meetpunten

De vijftien meetpunten die er moeten komen, zijn er nog niet allemaal. "Er zijn momenteel acht actief. Komende week zullen er nog vier worden geactiveerd. De laatste drie staan er op korte termijn ook aan te komen."
De meetpunten zullen op diverse locaties rond de vliegbasis komen te staan, zoals Leeuwarden, Westeinde, Bilgaard, Marsum en Koarnjum, "Het valt niet altijd mee om een goede plek te vinden. We hebben de medewerking van de omwonenden nodig, maar ook van instanties."
Er zitten ook zogeheten contourmeetpunten tussen. Daarbij komt het heel precies. Die moeten op een plek staan waar geen andere ruis is, dus in het open veld.
Gerard Veldman vertelt over het geluidsmeetnet
Maar wat nu als blijkt dat de toestellen inderdaad meer geluid maken dan is toegestaan? "Dan hebben we daar in elk geval de gegevens van. Dan kunnen we aangeven: met de F-16 zijn dit de resultaten. En als de F-35 komt, dan kunnen we zien wat dan de resultaten zijn. En mocht dat afwijken, dan moeten we om tafel met Defensie en kijken wat daaraan kan worden gedaan."
"Want het zou jammer zijn als wij weer in dezelfde situatie komen als in de jaren 80." Toen moesten er met name in Marsum, Jelsum en Koarnjum huizen worden afgebroken, omdat ze niet konden worden geïsoleerd of te dicht bij de basis stonden.
Een microfoon van het geluidsmeetnetwerk © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Op de website zijn binnenkort onder andere de vliegtuigen, startbanen en geluidsmeetpunten te zien. Komende dinsdag komt er voor de omwonenden een informatieavond in het dorpshuis van Marsum. De website, die nu dus nog niet openbaar is, wordt defensie.nl/geluidsmeetnet.
Begin april wordt Frisian Flag ook weer georganiseerd. Dat zal de eerste grote test worden. Mensen kunnen dan zien hoe het nieuwe toestel vliegt en het geluid ervaren.

Motie

Het geluidsmeetnet is het resultaat van een motie in november 2013 van toenmalig Tweede Kamerlid Angelien Eijsink van de PvdA. In die motie werd bepaald dat een geluidsmeetnet alle bewegingen van het vliegtuig en het geluid 24 uur per dag in de gaten houdt. Het doel was om zo omwonenden informatie te verschaffen over de geluidsniveaus.