Sander de Rouwe (CDA): "Mooi dat ook het Forum beschikbaar is voor de coalitie"

Lijsttrekker Sander de Rouwe van het CDA wil vrijdag direct los met een transparant informatieproces voor een provinciale coalitie. Het CDA is de grootste partij geworden en het is gebruikelijk dat die het initiatief neemt om een nieuwe coalitie te vormen.
© Omrop Fryslân, Gerrit Rijpma
Toch wil De Rouwe eerst van de andere partijen weten of ze het daar mee eens zijn. "Ik wil absoluut geen ruzie hebben over het proces."
Verder is De Rouwe blij met het signaal van Forum voor Democratie dat ook zij beschikbaar zijn voor de coalitie. "Alle partijen kunnen meedoen en hun plannen op tafel leggen bij de informateur. Dat moet allemaal zo transparant mogelijk. Ik wil daarom ook dat het volledige advies en de verslagen openbaar worden. Dan kan iedereen zien wat de partijen hebben ingebracht."

Vrijdag informateur

Sander de Rouwe verwacht vrijdagmiddag met de naam van een informateur te komen, maar wil ook dat eerst overleggen met andere partijen.
Sander de Rouwe
Het CDA won de Provinciale Statenverkiezingen woensdag. Zij blijven de grootste partij en hebben de komende vier jaar 8 zetels. Daarna komen Forum voor Democratie en PvdA met ieder 6 zetels. De volledige voorlopige lijst met zetels: