"Verwilderde katten in natuurgebieden niet afschieten, maar opvangen"

Kattenopvang Bastet in Munnnekezijl zal proberen alle wilde katten in natuurgebieden in It Lege Midden te vangen. Dat is afgesproken met de provincie, die eerder inzette op het afschieten van wilde katten in natuurgebieden.
© Onbekend
Afschieten gaat de medewerkers van Bastet te ver. Ze gaan de katten vangen en daarna castreren of steriliseren. De katten worden niet teruggezet in het natuurgebied. Er wordt geprobeerd ze te plaatsen bij particulieren, waar ze vrij kunnen loslopen en geen schade kunnen aanbrengen aan de natuur.
Volgens de provincie zijn er zo'n 1200 wilde katten in de natuurgebieden. "Ik denk dat er een stuk minder zijn", zegt Wendie Hol van Bastet. "Omdat het vooral boerderijkatten zullen zijn en niet echt de verwilderde kat." Het verschil zit hem volgens Hol in het feit dat de eerste groep wel een eigenaar heeft en de tweede groep niet.

Geen bedreiging

Verwilderde katten vormen geen bedreiging voor weidevogels, zegt Hol. "Ik ga echt niet ontkennen dat een kat niet een keer een weidevogel zal pakken, maar de weidevogel heeft veel grotere vijanden. Denk aan de mensen zelf, vossen, kraaien, eksters, roofvogels, steenmarters, gewone marters."
Het vangen van de katten is voorlopig een proef. Bij succes hoopt Hol dat de provincie meer subsidie wil geven, om heel Fryslân aan te pakken en uiteindelijk ook heel Nederland.
Wendie Hol van kattenopfang Bastet