Friezen in Utrecht: "Gelukkig kunnen we melden dat ze veilig zijn"

"Het is heel surrealistisch", zegt Annefloor Hoitinga uit Sneek. Ze woont vlakbij de locatie van de schietpartij van maandag in Utrecht. "Ik kwam vanochtend om 10.35 uur aan in Utrecht", vertelt se. "Toen pakte ik de bus naar Kanaleneiland. Eenmaal thuis bleek dat in die tijd daar dit gebeurd is in een tram, waar ik ook in had kunnen zitten."
© ANP
Momenteel wordt in de omgeving van haar huis gezocht naar de dader. "Ik zit er een beetje middenin."
Vrienden en familieleden maakten zich natuurlijk zorgen. "M'n telefoon heeft in tijden niet zo roodgloeiend gestaan. M'n moeder belde natuurlijk ook direct. Het lullige was dat ik de eerste keer niet had opgenomen. Zij dacht natuurlijk: o, help. Want ze weet dat ik rond de tijd van de schietpartij aan het reizen was. Maar ik ben nu vooral blij dat ik thuis ben."
Annefloor Hoitinga en Wytze Bijleveld
Op een andere plaats in Utrecht geeft Wytze Bijleveld uit Kollumerzwaag les op een MBO-school. Maar van lesgeven komt nu niets meer terecht, zegt hij: "Iedereen is nu continu het nieuws aan het volgen. We hebben het er vooral over met de studenten. Op smartboards hebben we live de NOS, om zo alles mee te krijgen."
Het dreigingsniveau in de provincie Utrecht is nu het hoogst. Mensen kunnen dus gebouwen niet verlaten. "We hebben te horen gekregen dat we hermetisch zijn gesloten", zegt Bijleveld. "De hele school is dus dicht en er kan niemand in of uit. Veel mensen hangen aan de telefoon, om even te laten weten dat ze veilig zijn. Onze receptie wordt aan een stuk door gebeld door voornamelijk ouders die bezorgd zijn over hun kind. Gelukkig kunnen we melden dat ze veilig zijn."
Op een plein in Utrecht is maandag een schietincident geweest. Daarbij zijn drie doden gevallen en vijf gewonden. De dader is op de vlucht.