Dijkgraaf: kerntaken van waterschap door klimaatveranderingen steeds belangrijker

Negen partijen doen woensdag mee aan de waterschapsverkiezingen: CDA, PvdA, VVD, Partij voor de Dieren, Lagere Lasten Burger, 50 Plus, Water Natuurlijk Fryslân, ChristenUnie en FNP. Deze partijen dingen naar een zetel in het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân. Volgens de lijsttrekkers valt er echt wel wat te kiezen, zo zeiden ze zondag in een speciale uitzending van het radioprogramma Buro de Vries.
Acht lijsttrekkers van de waterschapsverkiezingen © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Bij het radiodebat, waaraan alle partijen uitgezonderd ChristenUnie meededen, bleek dat ze verschillend denken over een aantal zaken. Via stellingen konden ze aangeven of ze het er mee eens waren (tafel met het groene kleed) of dat ze het er niet mee eens waren (tafel met het rode kleed).

Droogte

De debatten gingen bijvoorbeeld over wat te doen bij droogte. Moet het water dan eerst naar de boeren of toch naar de natuur? Is het de taak van het waterschap om der verzilting van de bodem tegen te gaan? Moeten biologische boeren minder waterschapsbelasting betalen? Moet iedereen meebetalen aan klimaatmaatregelen?

Economie versus ecologie

Ook bij de waterschapsverkiezingen is economie versus ecologie een groot thema. De tegenstellingen zaten vooral in de verdeling van aandacht voor landbouw en natuur.
Sommige partijen vinden dat de boeren als eerste water moeten krijgen bij langdurige droogte; VVD, CDA en Lagere Lasten Burger vinden dat belangrijk. Daartegenover staan partijen als Water Natuurlijk Fryslân en de Partij voor de Dieren en de PvdA zit daar wat tussenin. Die zegt dat beide belangrijk zijn en met elkaar zijn verbonden.

Wie moet meer belasting betalen?

Ook verschillen de partijen van mening over wie meer of minder belasting moet betalen aan het waterschap. De Partij voor de Dieren vindt dat biologische boeren minder moeten betalen, zoals ook de partij Water Natuurlijk Fryslân. De VVD is daar erg op tegen.
Sommige andere partijen vinden dat de vervuiler moet betalen. Ze vinden dat grote boeren die intensief boeren meer belasting moeten betalen, maar niet dat biologische boeren minder hoeven te betalen.
Geartsje de Vries in gesprek met dijkgraaf Paul van Erkelens een jeugddijkgraaf Melissa Brandsma © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Stemmen voor de provinciale verkiezingen is belangrijk, maar het Wetterskip is niet minder belangrijk.
Dijkgraaf Paul van Erkelens

Van groot belang

Dijkgraaf Paul van Erkelens vindt de verkiezingen van groot belang. Hij hoopt dat veel mensen naar de stembus gaan. Zelf gaat hij woensdag op verkiezingstournee met commissaris van de Koning Arno Brok door de hele provincie. In 14 uren hopen ze zoveel mogelijk mensen over te halen de gang naar de stembus te maken.
Hij liet zich bij het debat niet uit over zijn voorkeur voor een partij. Hij staat boven de partijen en gaf alle partijen dan ook 'douze points' na het debat.

Drie kerntaken

De drie kerntaken van het waterschap: genoeg water, veiligheid en droge voeten houden worden de komende tijd door de klimaatveranderingen steeds belangrijker volgens Van Erkelens. Stemmen voor de provinciale verkiezingen is belangrijk, maar het waterschap is zeker niet minder belangrijk, vindt hij.
Beluister het eerste uur van Buro de Vries
Beluister het tweede uur van Buro de Vries
Wie nog niet weet wat te stemmen, kan de kieswijzer doen.
De stemwijzer is er ook in het Fries. De uitleg van het standpunt van 50Plus is echter lastig te begrijpen. Zou de partij de tekst door Google Translate hebben gehaald?
Af en toe levert het Fries een behoorlijke 'abracadabra' op: "It Wetterskip is ferantwurdlik foar natuerlik wetter, mar moat rekkenje op lânbou. Om't it konflikt fan belang is, bestiet it Wetterskip foar natuerwetter en maksimaal gearwurket mei de nasjonale Delta Programma Biodiversity." Begrijpt u dit nog? De Nederlandse versie is wel goed te lezen...