Minister Schouten laat zich informeren over de gevolgen van de containerramp

Minister Carola Schouten van LNV was zaterdag op bezoek in de haven van Lauwersoog. Ze was daar om te praten over de gevolgen van de containerramp van MSC Zoe.
"Ik ben hier om zelf te horen hoe het staat met het opruimen, de schade-afhandeling, de natuur en de vissers. Waar lopen ze tegen aan? En ik kijk waar ik het proces kan versnellen", zegt minister Carola Schouten.
Daar heeft ze wel een voorbeeld van. "De vissers zeggen: wij kunnen spullen opruimen uit de zee, maar hebben daar wel een ontheffing voor nodig. Dat moet met het oog op de veiligheid, daar moeten goede plannen aan ten grondslag liggen en dat vergt bureaucratie. Mogelijk kunnen we dat versnellen."
De reder heeft gezegd garant te staan voor de schadevergoeding. "Maar dat loopt niet altijd soepel. Ik wil weten waar de praktische problemen ontstaan. Wellicht kan ik het proces een duw geven."
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Voor de toekomst wil de minister ook goed kijken naar de coördinatie. "Vooropgesteld: ik hoop dat zo'n ramp nooit meer gebeurt, maar we kunnen ook veel leren van wat er gebeurd is. Wat ging goed en wat niet, zodat we, mocht het ooit weer voorkomen, sneller kunnen acteren."
Ze heeft veel respect voor alle mensen die hebben geholpen en nog altijd helpen om de rotzooi op te ruimen. Dat opruimen is nog lang niet klaar. "Daarom moeten we nu goede afspraken maken met de reders en de hele regio."
Minister Carola Schouten
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte