Wedstrijd en boek herdenken 'razziawedstrijd' van 21 mei 1944 in Sneek

In Sneek wordt dinsdag 21 mei een herdenkingswedstrijd gespeeld om stil te staan bij het feit dat exact 75 jaar geleden bij het voetbalduel tussen de districten Noord (met Abe Lenstra) en West (met Kick Smit) een razzia werd uitgevoerd. Daarbij zijn door de Duitsers 21 mannen opgepakt. Twee zijn uiteindelijk overleden.
Noardlik alvetal fan 21 mei 1944. Steand, twad fan rjochts, Abe Lenstra © Omrop Fryslân
De wedstrijd van nu gaat tussen een selectie met spelers van de vijf Sneker verenigingen en een selectie uit de regio Haarlem. De voormalige profclub HFC Haarlem was de club van Kick Smit en de eerste naoorlogse landskampioen.
De 'razziawedstrijd' van toen eindigde in 0-1. In het noordelijk elftal speelden Abe Lenstra en Frans Wuijts van Heerenveen; Bertus Blom, IJsbrand Blom en Klaas Poelman van LSC Sneek; Jo Kolthof, Kees Marcus en Willem van der Beek van Velocitas Groningen; Henk van der Linden, Frans Hogenbirk en Kees Kammeijer van Be Quick Groningen.
In team West speelden onder andere drie Feyenoorders en de Ajax-topschutter Gerrit Fischer.
Op Sportpark Leeuwarderweg waren toen 9.000 toeschouwers. Bij de razzia wisten tientallen mannen zich onder of op de tribune te verstoppen.
Peter van der Meeren, sportjournalist bij de Leeuwarder Courant, schreef het boek '21 man'. Hij heeft onderzoek gedaan naar wat er op 21 mei gebeurde en wat de gevolgen waren. Hij wist de namen van de opgepakte mannen te achterhalen, sprak met ooggetuigen en bekeek niet eerder gepubliceerde documenten en foto's.