Niet alle basisscholen staken en zelfs vaders en moeders ingezet als gastdocent

Lang niet alle basisscholen in Fryslân zijn vrijdag dicht vanwege de landelijke onderwijsstaking. Zo wordt op PCBO De Spreng in Drachten gewoon les gegeven en op basisschool De Librije in Gorredijk staan ouders voor de klas.
Net alle basisskoallen stak
Zo'n zestig Friese basisscholen zijn vrijdag dicht. Goed voorbereid op een nat Malieveld zijn 's ochtends zestig leraren vanuit Leeuwarden naar Den Haag gegaan. Er wordt gestaakt voor minder werkdruk en een betere kwaliteit van het onderwijs. De Spreng heeft besloten niet te staken, omdat ouders dan naar opvang van de kinderen moesten zoeken of zelfs vrij moesten nemen. Toch steunt de school de mensen die naar Den Haag gaan wel. Iedereen heeft een geel hesje aangetrokken.
Underwiis © Shutterstock.com
De situatie in het onderwijs gaat meester Andries van der Velde van De Spreng aan het hart. "Als wij uiteindelijk met klassen van 35 kinderen zitten, wij willen elk kind tot zijn recht laten komen. Wij willen kwaliteit leveren, maar het wordt nu een beetje roeien met de riemen die we hebben.

"Onderwijs is zoveel meer"

Meester Andries heeft na een carrière van 20 jaar als vrachtwagenchauffeur bewust gekozen voor het onderwijs. "Ik dacht: hee, er is wel meer. En die passie leidt dan toch richting het helpen van mensen, van kinderen. Nu zit mijn familie ook in het onderwijs, dus dat zit misschien wel in de genen. Deze kinderen, groep 8, gaan volgend jaar de weide wereld in. Het is een en een is twee, dat snap ik en dat snappen de kinderen ook, maar het onderwijs is zoveel meer."
Verslaggever Lennie Bronsveld in gesprek met meester Andries van PCBO De Spreng in Drachten
Ook basisschool De Librije in Gorredijk is vrijdag geopend, maar wel met allemaal aangepaste lessen. De leerlingen krijgen les van ouders. Zo stond er al een kapitein voor de klas en krijgen ze een echte bootcamp voor de kiezen. Staken gaat over de rug van ouders en kinderen, zegt directeur Tjeerd Kuperus van De Librije. "Dat is eigenlijk niet wat we willen. Wij willen het liefst de kinderen hun aandacht geven en dat de ouders niet de dupe zijn van dat wij een meningsverschil met de minister hebben. Dus we hebben geprobeerd om dat anders in te kleden."

"Dit moeten we vaker doen"

De vaders en moeders waren niet direct enthousiast, zegt Kuperus, maar bij een tweede oproep waren er zoveel aanmeldingen dat ze niet allemaal konden worden geplaatst. In alle klassen zijn er enkele gastdocenten. "Die ouders hebben even hun nek uitgestoken en laten zien dat ze achter onze doelen staan die wij als school hebben. Het is een heel positieve impuls op school en we zeiden: dit moeten we gewoon ook vaker doen."
Directeur Tjeerd Kuperus van basisschool De Librije in Gorredijk