"Friese boek is niet zichtbaar genoeg en daarom is betere promotie nodig"

Het Friese boek moet meer en beter aan de man gebracht worden, vind schrijfster Jetske Bilker. Uitgevers, media en boekwinkels zijn daar volgens haar verantwoordelijk voor. Bilker zette het boekenweekgeschenk 'Jas van belofte' van Jan Siebelink over naar het Fries. Volgens haar zijn veel schrijvers niet geboren als podiumdieren en vinden ze het moeilijk om hun boeken aan de man te brengen. Dat zou een taak van de uitgever moeten zijn, maar daar is niet altijd genoeg tijd en geld voor.
It Fryske Boek
"De uitgevers hebben het moeilijk. Ze willen van te voren al weten: is dit een succes of niet. Dan is het ja of nee," zegt schrijver Willem Schoorstra. Volgens hem is het al jaren zo dat schrijvers hun broeken zelf moeten promoten. "Als het niet in je karakter zit is het moeilijk, maar dingen zijn te leren."

Muzikale tournee

Schoorstra maakt samen met muzikant Jack Bottleneck een tournee door Fryslân om zijn cadeauboek ROSMOS muzikaal te promoten. "Wat je geschreven hebt, daar moet je activiteiten omheen bouwen." Hij heeft carte blanche gekregen van de promotie-organisatie om zelf te bepalen wat hij wilde en dit werkt volgens hem het beste.
Bilker heeft zelf ook geen problemen om haar boeken aan de man te brengen. De oplage van 500 boeken van haar roman 'It libben fan in oar' is op 25 stuks na uitverkocht. Ze heeft een presentatie gegeven over haar boek, stukjes zijn nagespeeld door acteurs en op sociale media heeft ze mensen uitgenodigd om daar bij te zijn.
© Omrop Fryslân
Beide schrijvers zijn het er over eens dat de boekhandels meer kunnen doen om Friese boeken een volwaardig plekje in de winkel te geven. Maar het begint bij een goed boek. De kwaliteit van de Friese boeken ligt niet hoog en dat is de basis, vinden zowel beide schrijvers als ook uitgever Steven Sterk.

Eigen initiatief

Bilker mist vooral het redacteurswerk van vroeger. "Dat ze naast je gingen zitten, alinea voor alinea kijken wat er uit kan. Maar daar is geen geld en tijd meer voor, ben ik bang." Dus zullen Friese schrijvers vooral zelf veel initiatief moeten nemen én goede boeken schrijven, om hun boeken aan de man te brengen.