Bangma en Norbruis aan de vooravond van het WK in eigen land

Het WK para-cycling in Apeldoorn begint vrijdag met twee Friezen aan de start: Alyda Norbruis uit Ureterp en Tristan Bangma uit Donkerbroek. Bangma wil zijn eerste mondiale titel pakken. Norbruis is al vaker wereldkampioen geweest en heeft dit jaar veel last gehad van een blessure.
Bangma en Norbruis
De Friese wielrenners zitten in een hotel om zich optimaal voor te bereiden op het belangrijkste toernooi van het jaar. "Het is wel gek om thuis je koffer in te pakken en 'm een paar meter verderop weer uit te pakken", zegt de 21-jarige Bangma. "Maar het is fijn om in een hotel te zitten en hier de laatste voorbereiding op het WK te doen."
© Omrop Fryslân
Bangma komt alle dagen in actie, te beginnen met de 4 kilometer achtervolging op vrijdag. "Ik denk dat we er heel goed voorstaan." Met 'we' doelt hij op hemzelf en zijn piloot, Patrick Bos. Bangma is niet helemaal blind, maar ziet niet veel meer. "Ik loop niet tegen dingen aan. Ik zie het wel als er iets staat, maar niet wat het dan precies is."
De Fries hoopt op zijn eerste WK-titel. Hij was vaak dichtbij, maar was nog nooit de beste van de wereld. "Je weet niet wat de concurrentie doet, maar ik probeer vooral bezig te zijn met onszelf. Ik heb meerdere WK-medailles, alleen de gouden ontbreekt nog. Het zou fantastisch zijn om dat hier voor eigen publiek waar te maken."
De voorbereiding was in ieder geval goed. "We hebben er in elk geval alles aan gedaan. We hebben een goed trainingskamp gehad in Portugal, alles is goed verlopen. Nu afwachten wat het oplevert." En dat het WK in eigen land is, maakt het extra speciaal. "Dat is ontzettend gaaf. Ik heb familie, vrienden en sponsoren allemaal uitgenodigd."
© Omrop Fryslân
Ik ben blij dat ik kan doen wat ik het liefste doe: heel hard fietsen.
Alyda Norbruis
Norbruis heeft al meerdere wereldtitels achter haar naam. Dit WK ziet ze haarzelf echter niet als favoriet, want door een blessure heeft ze een slecht jaar achter de rug. "Ik zou al enorm blij zijn met een podiumplek."
Normaal zou Norbruis ook vijf afstanden rijden op het WK, maar dit weekeinde rijdt ze maar één: de 500 meter sprint. Die is vrijdag. "Ik hoop dat ik wat moois neer kan zetten", zegt de regerend Olympisch kampioene. "Maar ik zie mij deze keer niet echt als titelkandidaat. Ik ben gewoon blij dat ik kan doen wat ik het liefste doe: heel hard fietsen."
© Omrop Fryslân
In de 'Wedstriid fan de Wike' staat iedere week op radio, televisie en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot amateurvoetbal en van betaald voetbal tot shorttrack: alles komt voorbij.
Er wordt in de aanloop extra aandacht gegeven aan de 'Wedstrijd van de week'. De uiteindelijke grande finale, de wedstrijd zelf, is online te volgen op Omropfryslan.nl en in de Omrop-app. Soms live en anders als samenvatting terug te kijken.