Meldkamer 112 weet voortaan waar beller is

Het zal je maar gebeuren. In paniek 112 bellen en de vraag krijgen waar je bent. Soms weten mensen het niet, of is het lastig uit te leggen. Om dat probleem te voorkomen, hebben ze bij de 112-meldkamer een nieuw systeem waar ze automatisch kunnen zien waar een beller is.
Nij systeem meldkeamer
Dat kan met het zogenaamde AML (Advanced Mobile Location) techniek. Dat systeem gebruikt WiFi- en GPS-signalen van de mobiele telefoon waarmee wordt gebeld. Die gegevens worden automatisch naar de centralist van de meldkamer gestuurd. Zo wordt duidelijk waar de telefoon, en dus ook de beller, is.

"Essentieel: ambulance naar juiste locatie sturen"

Op de meldkamer in Drachten zijn ze erg blij met het nieuwe systeem. "Het helpt vooral als mensen niet weten waar ze exact zijn. Bijvoorbeeld als ze bellen wanneer ze in het bos zijn, of als ze aan het fietsen of varen zijn", zo zegt centralist Robert Tichelaar. "Voor ons is het essentieel dat wij de ambulance naar de juiste locatie sturen. Ik ben er heel blij mee."
Er is meer dan een jaar gewerkt om het systeem werkend te krijgen. Volgens Marjan Dol van de meldkamer in Drachten komt dat omdat er veel partijen betrokken zijn bij de ontwikkeling van het systeem. "Dit had eigenlijk eerder gemoeten. Maar het is een complex traject. Er is overleg nodig met providers en met landelijke organisaties die hierbij betrokken zijn."
© Bauke Deelstra, Omrop Fryslân
Dat het een complexe zaak is, blijkt wel uit het feit dat niet alle telefoons geschikt zijn voor het systeem. "Op dit moment is het alleen mogelijk om de locatie te bepalen van telefoons met een besturingssysteem van Android. En dan gaat het om nieuwere systemen, versie 4.0 en hoger."
Voor telefoons met het besturingssysteem van Apple, iOS, is het momenteel nog niet mogelijk de locatie te bepalen. Daar wil Dol zo snel mogelijk verandering in brengen. "We zijn heel erg blij dat het voor Android gerealiseerd is. De verwachting is dat het ook voor Iphone gerealiseerd wordt aan het eind van 2019."
Ferslachjouwer Bauke Deelstra seach by de meldkeamer yn Drachten