Energiecampus op Schenkenschans begint vorm te krijgen

De ontwikkeling van de energiecampus op de oude vuilstort Schenkenschans aan de rand van Leeuwarden krijgt langzaamaan vorm. Het project van duurzaamheidsadviesbureau Ekwadraat uit Leeuwarden en bouwer Oosterhof Holman van Gytsjerk richt zich volledig op het gebied van duurzame energie.
Enerzjykampus op Schenkerschans krijt foarm
Het nieuwe hoofdkantoor van Ekwadraat moet mid-augustus klaar zijn. Ook de ingenieurs van Oosterhof Holman en een aantal kennisinstellingen zullen daar een plekje vinden. Maar achter de schermen gebeurt er veel meer en wordt er volop gewerkt aan de invulling van de campus, zegt directeur Douwe Faber van Ekwadraat.
Zo komt er een zonnepark en een wateraccu, een soort van vijver waar energie in kan worden opgeslagen. In 2020 moet de bouw van een biogascentrale beginnen. Op een speciaal stuk van de campus zullen pilots worden opgezet voor nieuwe vormen van energieopwekking, zoals een hogetemperatuurvergasser.
© Omrop Fryslân
Pilots op de campus hoeven niet uit te wijken naar een andere locatie als ze succesvol zijn en willen uitbreiden. Op de campus zelf is genoeg ruimte. De provincie had eerst bedenkingen over de campus, omdat deze op een stort wordt gebouwd en er geen vervuiling mag optreden.
"Door de innovatieve manier van bouwen, is dat opgelost", zegt gedeputeerde Klaas Kielstra. Ook zat de provincie niet te wachten op weer een bedrijventerrein, omdat er genoeg ruimte in Leeuwarden is.
Maar beide bezwaren zijn van tafel. Kielstra is tegenwoordig erg blij met de campus. "Nieuwe initiatieven op het gebied van energie en duurzaamheid kunnen hier in samenwerking ontstaan en zo nodig ook opschalen. Dat is een prachtig ontwikkeling voor Leeuwarden en voor Fryslân", zegt hij.