Hoog water in Fryslân: Wetterskip sluit keersluizen

De aanhoudende regen en harde wind zorgen op verschillende plekken voor wateroverlast. Het waterpeil in de Friese boezem staat aardig hoger dan het normale peil. Niet alleen gemalen worden extra ingezet, maar ook de keersluizen worden gesloten.
Wetterskip slút kearslûzen
Op dit moment staat het waterpeil tien centimeter hoger dan normaal. Het Woudagemaal bij Lemmer is vorige week al onder stoom gebracht. Donderdag werd ook het gemaal De Heining bij Marrum aangezet. "De Heining draait nu op volle capaciteit", vertelt Hein de Jong van Wetterskip Fryslân. "De testfase hadden we al gehad. Het loopt altijd anders, maar het gaat prima."
De provincie heeft vier keersluizen bij Goingarijp, Broek, Joure en Lange Sloot dichtgezet. Zo blijft het peil in dat compartiment gelijk.
© Omrop Fryslân, Joris Kalma
Hein de Jong van Wetterskip Fryslân
Het zal de komende dagen nog wel nat blijven en de wind gaat ook nog niet liggen. "Op dit moment zijn we continu aan het monitoren wat er moet gebeuren.We hebben het goed onder controle", zegt De Jong. "We hebben wel wat last van verstopte duikers, en daarom is er plaatselijk wel wat overlast."
Zo veel regen, dat moet goed zijn voor het grondwaterpeil dat zo laag staat na de droogte van de afgelopen zomer. "Dit helpt behoorlijk. Het nadeel is dat er heel veel in één keer komt." Daardoor heeft het bijna geen tijd om in de grond te zakken, want het wordt snel weer afgevoerd.
"Volgende week komen de resultaten van de grondwaterstanden binnen en dan kunnen we de balans opmaken van wat het nu echt heeft opgeleverd", besluit De Jong.