Wat is de aantrekkingskracht van Forum voor Democratie?

Forum voor Democratie maakt veel mensen nieuwsgierig. Een frisse, nieuwe partij met een aansprekende leider in Thierry Baudet en een duidelijke boodschap die over lijkt te komen bij de kiezers. Zo blijkt althans uit de meest recente peilingen voor de provinciale verkiezingen. Op de bijeenkomst van de partij in De Lawei in Drachten kwamen dinsdagavond zo'n 700 mensen af.
Tafelpetear Fryslân Hjoed oer Forum voor Democratie
Hoogleraar bestuurskunde Michiel Herweijer, die verbonden is aan de Rijksuniversiteit in Groningen, is niet echt verbaasd over de grote belangstelling voor de verkiezingsbijeenkomst van Forum voor Democratie in Drachten. De boodschap van de partij en charismatisch leider Baudet maken nieuwsgierig.

Fries sprekende Theo Hiddema

De avond in Drachten is niet een 'twaalf in een dozijn' praatsessie. Het is een vlotte show waarbij de aanwezigen menigmaal moeten lachen of groot applaus geven aan de sprekers. Bijvoorbeeld als Theo Hiddema het publiek in het Fries toespreekt. Daar is vooraf goed over nagedacht en de boodschap is goed verpakt, zo zegt Herweijer.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Het is volgens Herweijer ook de exclusiviteit van de bijeenkomst die nieuwsgierig maakt. Je krijgt het gevoel dat je er bij moet zijn, want die kans krijg je niet snel weer, is de gedachte. Het is volgens de hoogleraar ook een bewuste keuze dat de kopstukken van de partij, Thierry Baudet en Theo Hiddema aanwezig zijn. Dat spreekt volgens hem veel meer aan dan de provinciale lijsttrekker Maarten Goudzwaard.

Anti-establishment

Forum voor Democratie hamert ook op anti-establishment. Met bijvoorbeeld het verhaal over een 'opgedrongen klimaatbeleid' wordt ook het beeld geschetst dat we hier maar moeten slikken wat Rutte en consorten aan ons opleggen. En die boodschap wordt helder en handig gebracht, zo vindt Herweijer.
Baudet en zijn volgers positioneren zich als een nieuwe, frisse partij die 'aaibaar' is en breder geaccepteerd wordt dan de PVV. En daarmee vullen ze volgens de hoogleraar bestuurskunde, in elk geval voor een deel, het gat op rechts in de politiek.