Firma Hartman voorlopig gered door akkoord met The Food Farm Group en banken
Kwekerij AC Hartman in Sexbierum is voorlopig gered. De directie van het bedrijf heeft woensdagmorgen de werknemers verteld dat er weer voldoende geld is om in elk geval dit kalenderjaar door te komen.

Dat is positief nieuws, want afgelopen maandag verklaarde de advocate van Hartman nog voor de Leeuwarder rechtbank dat het bedrijf op de rand van een mogelijk faillissement stond.
Dat kwekerij Hartman slecht draait, is al duidelijk sinds december. Het bedrijf wilde toen op heel korte termijn tientallen werknemers ontslaan. Dat was volgens de directie nodig om te overleven. Sinds die tijd is het bedrijf aan het strijden met partijen die nog geld moeten hebben van Hartman, zoals paprikaleverancier NH Paprika uit Heerhugowaard.
Oplossing
Volgens een verklaring van het bedrijf bestaat de oplossing uit een nieuw krediet van de Rabobank en nadere afspraken tussen The Food Farm Group, waarvan Harman onderdeel is, en verschillende banken. Die oplossing is goed genoeg om dit kalenderjaar goed door te komen en ook door te gaan met het omvormen van Hartman in een '100 % bioteler', zo laat de directie weten.
Maandag werd al duidelijk dat een mogelijke oplossing dichtbij was. Hartman moest toen voor de rechtbank verschijnen vanwege onbetaalde rekeningen. De directie kon daar toen niet bij zijn, omdat ze in overleg waren over een financiële oplossing.
Zorgen over de continuïteit
De werknemers van Hartman maken zich al een poos grote zorgen over hun eigen baan en over de continuïteit van het bedrijf. De vakbonden hebben eerder een akkoord gesloten met Hartman over het inleveren van loon en uren. Er is een groep die met arbeidstijdverkorting gaat doorwerken voor 75% van het loon.
Reactie CNV Vakmensen
De eerder aangekondigde reorganisatie wordt in de loop van dit jaar doorgevoerd. Daarbij verliezen 20 van in totaal 110 werknemers hun baan. Ze krijgen een volledige transitievergoeding.
Ook zal er met 33 werknemers worden gesproken over aanpassingen in de omvang van hun contract. "Hierover zijn wij met Hartman in gesprek, elke individuele situatie is weer anders", zegt Sijtze de Bruine, van CNV Vakmensen.
De CNV-bestuurder vindt het ook belangrijk dat Hartman begint met opleiding van hun werknemers. "De afgelopen jaren heeft dat helaas stilgestaan. We houden Hartman aan de toezegging om nu echt te gaan investeren in de werknemers, gericht op de biologische toekomstplannen van het bedrijf."
Schulden zullen worden betaald
De schuldeisers zullen waarschijnlijk wel blij zijn, want als Hartman failliet was gegaan, hadden ze de rekening moeten inleveren bij de curator en dan is het uiteraard maar afwachten of je nog iets krijgt. Het financiële akkoord betekent als het goed is dat alle schulden die Hartman heeft erkend ook worden betaald. In sommige gevallen worden die betalingen uitgesmeerd over een aantal termijnen, maar leveranciers en andere partijen en ook de werknemers, worden gewoon betaald, zo laat Hartman weten.
Onno Falkena en gedeputeerde Klaas Kielstra over de redding van Hartman
Statement situatie bij Hartman stand per 13 maart 2019
Na het bereiken van een akkoord met bonden en personeel over het herstructureringsplan eind 2018, is er nu ook een financieel akkoord met het moederbedrijf TFFG en de banken. Daarmee is de financiering voor dit jaar rond en zullen crediteuren, waaronder NH paprika, spoedig worden betaald. Met het rondkomen van de financiering en het akkoord met personeel en bonden, komt er een einde aan een onrustige periode voor personeel en leveranciers en kan de huidige directie zich vanaf nu volledig richten op het omvormen van A.C. Hartman tot een gezonde 100% bioteler.